marți, 1 iunie 2021

Howl's Moving Castle (2004)

Titlu original: Hauru no ugoku shiro

Gen: Animatie

Distributie: Chieko Baishȏ, Takuya Kimura, Tatsuya Gashûin, Akihiro Miwa, Ryûnosuke Kamiki

Regizor: Hayao Miyazaki [a mai regizat: The Wind Rises(2013), Ponyo(2008), Spirited Away(2001), Princess Mononoke(1997), Porco Rosso(1992)]

Buget: 24.000.000 $
Incasari: 236.214.446 $

Filmul a obtinut 14 premii, printre care:
- Animation of the Year, Hollywood Film Awards, 2005
- Best Music, Loa Angeles Film Critics Association Awards, 2005
- Readers' Choice Award - Best Film, Mainichi Film Concours, 2005
-
Best Animated Film, New York Film Critics Circle Awards, 2005
- International Gold Reel Award, Nielsen/EDI Gold Reel Awards, 2005

Nota Gealapa: 8.40
Metascore: 80/100

O tânără lipsita de incredere este blestemată cu un corp bătrân, de catre o vrăjitoare răutăcioasă si singura ei șansă de a sparge vraja se este un tânăr vrăjitor delasator si nesigur și tovarășii săi din castelul lui cu picioare.

Sunt inca un novice in lumea animeurilor, dar pana si eu am reusit sa inteleg macar doua lucruri. Primul este ca acest gen de filme poate fi acuzat de multe lucruri, dar in nici un caz de lipsa de originalitate. Al doilea lucru pe care l-am deslusit rapid este ca daca vrei sa mergi la sigur si vrei sa vezi un anime de calitate, alege unul care l-a avut la carma ca regizor pe Hayao Miyazaki, care stie sa faca doar animeuri superbe. Si pe acesta l-am inceput cu asteptari joase si plin de dubii, doar ca sa fiu surprins din ce in ce mai mult pe parcurs, iar pana la final de-a dreptul impresionant. Originalitatea asta nu este doar o trasatura a animeului ci si a filmelor japoneze in general. Animatiile pe care le gasiti aici nu sunt de ultima generatie, dar japonezii astia chiar stiu cum sa spuna o poveste.

Imi spun ceva numele din distributie? Absolut nimic. Conteaza asta in reun fel sau m-a deranjat? Absolut deloc. Chiar daca actorii care asigura vocile sunt ar fi somitati in tara lor, sansele ca unul dintre ei sa ne fie cunoscut noua in partea asta de lume sunt infime. Oricum acest aspect conteaza foarte putin in filmele animate, iar in animeurile japoneze cu atat mai putin. Mereu am fost de parere ca japonezii suna toti cam la fel. Per total deci, anonimitatea actorilor nu influenteaza negativ filmul absolut deloc, pentru ca vei fi prea concentrat pe poveste si pe ce se intampla pe ecran pentru a-ti mai pasa de astfel de detalii.

Este unul dintre cele ami reusit filme ale lui Miyazaki, cu personaje foarte agrebile, dezvoltate corespunzator, fiecare cu propria personalitate. Muzica este unul dintre cele mai reusite detalii. Chiar daca trece neobservata uneori, va asigur ca este prezenta in permanenta, asigurand transmiterea sentimentelor potrivite situatiei. CGI-ul lipseste aproape cu desavarsire, dar nu i-am simtit lipsa. Cand trag linie, ajung la concluzia ca este un film excelent, pe care il recomand, iar daca sunteti familiari cu munca lui Miyazaki si va place, atunci chiar nu trebuie sa ratati acest film.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!