marți, 8 iunie 2021

Joker (2019)

Gen: Drama, Crima, Thriller

Distributie: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen

Regizor: Todd Phillips [a mai regizat: War Dogs(2016), The Hangover Part III(2013), The Hangover Part II(2011), Due Date(2010), The Hangover(2009)]

Buget: 55.000.000 $
Incasari: 1.074.354.306 $

Filmul a obtinut 118 premii, printre care:
- Oscar-Best Performance by an Actor in a Leading Role (Joaquin Phoenix), Academy Awards, SUA 2020
- Oscar-Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Score), Academy Awards, SUA 2020
- Best Leading Actor (Joaquin Phoenix), BAFT Awards, 2020
- Original Music, BAFTA Awards, 2020
- Best Casting, BAFTA Awards, 2020

Nota Gealapa: 8.30
Metascore: 59/100

Arthur Fleck, un comediant cu probleme psihice din orașul Gotham, este ignorat și maltratat de societate, motiv pentru care porneste o spirală descendentă revoluționara și sângeroasă in viata lui, care il aduce față în față cu alter ego-ul său: Jokerul.

Joker a facut mare valva la momentul aparitiei. Atat de mult a fost laudat si ridicat in slavi de toata lumea, incat ma asteptamca relitatea sa fie cumva dezmagitoare. A existat din punctul meu de vedere o diferenta intre felul in care a fost prezentat filmul si cum a fost el de fapt, dar a fost atat de mica, incat am avut bucuria sa vad un film excelent care -a incantat. Fara sa fie neaparat de violent grafic, pe alocuri a fost greu de privit. Este atat de bine facut, incat va fi indragit de toate categoriile de public; si de spectatorul superficial acre nu se poate desprinde de Batman si il va lua la prima mana, dar si pentru cei care sunt atenti si concentrati suta la suta la acest film si vor percepe mai multe din straturile sale. Pentru ca nu abunda in scene de actiune si efecte spectaculoase, era vital ca scenariul sa fie scris cum trebuie si acest lucru se intampla. Cu mici modificari acest scenariu poate deveni o carte in sine.

Protagonistul este Joaquin Phoenix. Fiind si singurul personaj care are timp de ecran suficient si care conteaza de fapt, acestuia nu i-a revenit doar un personaje complex ci si intreaga greutate a filmului. Din fericire pentru el si pentru noi, Phoenix cred ca face aici rolul carierei sale. L-am mai vazut avand interpretari bune, dar parca atat de implicat ca aici si cu un rol atat de solicitant nu l-am vazut niciodata. Nu pot insa sa judec obiectiv daca el a fost sau nu cel mai bun Joker dintre toti. Pe de-o parte m-a facut sa empatizez cu un personaj care toata viata a stat in subconstient ca unul negativ si a avut o interpretare senzationala, dar pe de alta parte este si prima data cand cineva care a jucat acest personaj a avut parte de atata timp dedicat exclusiv personajului sau. Ceilalti au fost personaje secundare in filme in care Batman era cel care cinta de fapt. In plus, mie acest personaj imi era simpatic deja inainte de aparitia acestui film si mai am si o slabiciune personala pentru Jim Carey. Chiar daca nu pot sa afirm neaparat ca este cel mai bun Joker, pot sa spun totusi ca este o reprezentatie senzationala a acestuia si Joaquin Phoenix, un actor care imi e destul de antipatic de altfel, merita toate aprecierile.

Daca esti o persoana izolata, nu neaparat fizic, care se lupta cu singuratatea, atunci Joker va fi cu atat mai mult un film care sa te regasesti si va avea un impact chiar mai mare asupra ta. Multe guri rele si rau voitoare in acelasi timp vor spune ca acest film incurajeaza violenta, dar mie mi se pare ca se intampla fix pe dos, iar mesajul filmului este unul de incurajare pentru fiecare dintre noi de a deveni oameni mai buni si de a tine cont cumva si de cei din jurul nostru, astfelincat sa ii facem sa se simta parte din aceasta lume si sa nu ii izolam. Este un film superb pe acre il recomand si care functioneaza si independent de seria Batman.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!