miercuri, 8 noiembrie 2017

The Longest Day (1962)

Gen: Razboi, Istoric, Actiune, Drama

Distributie: John Wayne, Robert Ryan, Richard Burton, Eddie Albert, Paul Anka

Regizor: Ken Annakin [a mai regizat: Genghis Khan: The Story of a Lifetime(2010), The New Adventures of Pippi Longstocking(1988), The Pirate Movie(1982), Cheaper to Keep Her(1981), The Fifth Musketeer(1979)]

Buget: 10.000.000 $
Incasari: 51.000.000 $

Filmul a obtinut 8 premii, printre care:
- Best Cinematography, Black-and-White, Academy Awards, USA 1963
- Best Effects, Special Effects, Academy Awards, USA 1963
- Best Cinematography - Black and White, Golden Globes, USA 1963
- Best Edited Feature Film, American Cinema Editors, USA 1963
- Best Foreign Production (Migliore Produzione Straniera), David di Donatello Awards, 1963

Nota Gealapa: 7.95

Evenimentele din Ziua Z, prezentate pe scara larga, atat din punctul de vedere al aliatilor, cat si cel al germanilor.

Unul dintre cele mai bune filme de razboi pe care le-am vazut. Este cu adevarat epic, pe masura evenimentului la care face referire intriga. Bugetul a fost unul urias pentru acele vremuri si a fost cheltuit cu cap, iar asta se simte in fiecare scena si in fiecare efect special. Cred ca si Sergiu Nicolaescu s-a inspirat din filmul asta pentru propriile sale proiecte. Un detaliu care mie mi-a placut enorm a fost faptul ca personajele frantuzesti vorbeau limba franceza, iar cele nemtesti vorbeau limba germana. Nu ne-a fost prezentat un razboi multinational vorbitor doar de limba engleza, sau mai rau, de limba engleza cu diferite accente.

Distributia este si ea una de vis, ticsita cu nume uriase ale acelor ani; un fel de all-star game. De la John Wayne, Richard burton sau Paul Anka, cu roluri importante, pana la Sean Connery sau Henry Fonda, la care daca ignoram cele una-doua replici ale pe care le au, putem considera ca au facut parte din figuratie. Si din acest punct de vedere filmul este la superlativ, pentru ca am bifat doar interpretari solide.

Un film de trei ore dedicat unei singure zile de razboi, asta inseamna ca puteti fi siguri ca veti avea parte de multe detalii pe care alte filme au ales sa le ignore. Poate crea impresia ca este impartit pe prea multe planuri, dar este foarte tehnic, iar pentru un film vechi de 55 de ani scenele de actiune sunt nesperat de realiste. Nu sunt un expert in Al Doilea Razboi Mondial ca sa imi dau seama de acuratetea scenariului, dar avand in vedere nivelul de detaliu pot sa presupun ca se apropie destul de mult de adevar. Cel putin pot spune ca acest film m-a educat cu privire la amploarea operatiunii; trei milioane de soldati si cinci mii de nave...e ceva. Cu siguranta il recomand. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!