miercuri, 7 noiembrie 2018

Spotlight (2015)

Gen: Drama, Istoric

Distributie: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schrieber, John Slattery

Regizor: Tom McCarthy [a mai regizat: The Cobbler(2014), Win Win(2011), The Visitor(2007), The Station Agent(2003)]

Buget: 20.000.000 $
Incasari: 98.275.238 $

Filmul a obtinut 121 de premii, printre care:
- Best Motion Picture of the Year, Academy Awards, USA 2016
- Best Writing, Original Screenplay, Academy Awards, USA 2016
- Best Original Screenplay, BAFTA Awards, 2016
- Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture, Screen Actors Guuild Awards, 2016
- Best Screenplay, AACTA International Awards, 2016

Nota Gealapa: 8.05
Metascore: 93/100

Povestea adevarata modului in care Boston Globe a scos la iveala un scandal masiv, dovedind arhidieceza catolica locala a acoperit numeroase cazuri de preoti care au molestat copii si zguduind intrewga Biserica Catolica din temelii.

Mi se pare ca acest film este putin umflat atat de spectatori, dar mai ales de critici si chiar si eu am cedat cumva acestei tentatii. Motive sunt destule; este un film care ne spune o poveste reala cu o miza uriasa care atinge puncte sensibile la majoritatea oamenilor. In plus este si politically corect sa faci asta. In nici un caz nu vreau sa sun ca este un film rau. Este construit corect, are tensiune,d ar mi se pare nu s-a profitat de maxim de suspansul creat si acesta a existat din belsug. Finalul mi se pare cam sumar, pentru ca as fi vrut sa vad consecintele expuse mai detaliat.

Pe langa intriga, Spotlight mai are un mare avantaj si ma refer aici la actorii din distributie, la chimia dintre ei si la calitatea prestatiilor acestora. Am vazut interpretari foarte bune de la toti actorii care au avut roluri relevante. Interpretarile lor au fost chiar emotionante pe alocuri. Absolut toti au fost credibili si nu au cazut in capcana de a-si supralicita personajele. Nu pot sa remarc neaparat pe cineva anume, dar ca sa imprumut o expresia din fotbal, trebuie laudat jocul echipei per ansamblu.

Mi se pare ca am zis mai mult de rau decat de bine, despre un film care este pana la urma foarte bun si care pune excelent in scena puterea si rabdarea unui grup de reporteri care au avut de infruntat o multime de obstacole pentru a reda cititorilor lor un adevar infricosator. Mi se pare ca acest film nu este relevant doar pentru americani, pentru ca faptele redate aici au avut ecou in toata lumea, insufland curaj mai multor victime de a face un pas in fata si de a-si povesti drama demascand nistre monstri ascunsi in spatele unor sutane. Nici nu vreau sa ma gandesc la modul in acre presa de la noi ar trata un subiect de o asemenea amploare, sau daca ar avea curajul sa il incrimineze pe mai marele bisericii, intr-o tara inca profund ortodoxa. Am proaspat in memorie circul din cazul Pomohaci.

Daca va plac filmele inspirate din realitate care raman fidele povestii, daca va plac filmele care ofera acces in spatele unei redactii de televiziune sau de ziar, daca aveti o parere proasta despre biserica, daca va plac actorii din distributie, daca nu sunteti un monstru ipocrit care nu este chiar atat de mult deranjat de molestarea unui copil si pana la urma, daca va plac filmele bune, e musai sa il vedeti si pe acesta.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!