sâmbătă, 17 noiembrie 2018

Selma (2014)

Gen: Drama, Istoric

Distributie: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tim Roth, Jim France, Trinity Simone

Regizor: Ava DuVernay [a mai regizat: A Wrinkle in Time(2018), 13th(2016), For Justie(2015), Middle of Nowhere(2012), I Will Follow(2010)]

Buget: 20.000.000 $
Incasari: 66.787.908 $

Filmul a obtinut 59 de premii, printre care:
- Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song, Academy Awards, USA 2015
- Best Original Song - Motion Picture, Golden Globes, USA 2015
- Movie of the Year, AFI Awards, USA 2015
- Best Actor (David Oyelowo), African-American Film Critics Association (AAFCA), 2014
- Best Music, African-American Film Critics Association (AAFCA), 2014

Nota Gealapa: 7.50
Metascore: 89/100

O cronica a campaniei prin care doctorul Martin Luther King a incercat sa obtina drepturi egale de vot, printr-un mars epic de la Selma la Montgomery, Alabama, in 1965.

Acest gen de filme sunt de obicei umflate de critici si scaldate in premii, doar pentru ca asa este politically correct, iar Selma nu face nici el exceptie. Asta nu inseamna ca nu este un film bun; ba dimpotriva. Pentru ca nu s-a concentrat pe intreaga activitate a lui Martin Luther King, ci pe unul din evenimentele importante din viata sa, a putut sa il prezinte pe acesta cu lux de amanunte, a putut explica intregul context si insemnatatea evenimentuui, iar asta a facut ca mesajul sa fie transmis mult mai bine. Regizoarea Ava DuVernay este specializata in filme sociale, de obicei concentrate pe problemele pe care le-au avut oamenii de culoare din state, asa ca a stiut foarte bine ce are d e facut si a transpus cu succes atmosfera tensionata din acele vremuri.

Pentru ca in acest gen de filme conteaza foarte mult si asemanarea fizica cu oamenii care le inspira, in rolurile principale nu avem neaparat nume importante, dar calitatea interpretarilor nu a avut de suferit foarte mult, prestatiile protagonistilor fiind destul de solide. Numele importante nu lipsesc in totalitate din distributie, dar le intalnim in roluri secundare. Astfel, avem ocazia sa vedem la lucru si actori precum Tim Roth sau Tom Wilkinson.

Acest film are un aer trist si este greu de crezut ca in leaganul libertatii care se vrea a fi America, oamenii erau atat de inapoiati cu numai 50 de ani in urma. Selma nu este despre Martin Luther King, chiar daca el joaca un rol important in tot ce se intampla in film; este despre a avea o perceptie realista asupra unei mici buati de istorie. In concluzie, acest film nu este genul acela de film pe care sa il vezi pentru amuzament si nici nu veti simti nevoia sa il revedeti, dar trebuie bifat din motivul amintit mai devreme.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!