joi, 11 mai 2017

Omar (2013)

Gen: Drama, Thriller

Distributie: Adam Bakri, Leem Lubany, Eyad Hourani, Waleed Zuaiter, Samer Bisharat

Regizor: Hany Abu-Assad [a mai regizat: The Idol(2015), The Courier(2012), Do Not Forget Me Istanbul(2010), Stories on Human Rights(2008), Paradise Now(2005)]

Buget: 2.100.000 $
Incasari: 1.000.000 $

Filmul a obtinut 11 premii, printre care:
- Best Film, Asia Pacific Screen Awards, 2013
- Best Director, Asian Film Critics Association Awards, 2014
- Silver Frog - Main Competition, Camerimage, 2014
- Un Certain Regard - Special Jury Prize, Cannes Film Festival, 2013
- Best Director, Dubai International Film Festival, 2013

Nota Gealapa: 7.60
Metascore: 75/100

Un tanar luptator pentru libertate palestinian accepta sa lucreze ca informator dupa ce este pacalit sa recunoasca uciderea unui soldat israelian.

Ai crede ca intr-o zona ca Palestina, filmele sunt ultima lor preocupare, dar iata ca se face cinematografie si acolos i se pare ca oamenii chiar se pricep. Filmul seamana pe undeva cu cele romanesti in acre tristetea comunista e omniprezenta, doar ca la ei aceasta este inca un subiect cotidian si chiar si asa parca nu a fost atat de intunecat ca cele autohtone. Povestea este interesante, are mai multe straturi si reuseste sa captiveze pana la final. Deznodamantul este unul neasteptat, dar lasa cumva destule intrebari fara raspuns.

Nu stiu cat de relevante sunt in zona respectiva numele actorilor din distributie, dar am vazut acteva prestatii solide si o prezenta feminina incantatoare, si ea cu o interpretare foarte credibila. Trebuie sa va bazati pe acuratetea subtitrarii, dar interpretarile de aici cred ca acopera si eventuale scapari ale celor acre au facut traducerea.

Filmul emana un aer puternic de autenticitate si nu este chiar corect din punct de vedere politic, chiar daca politica este cumva in plan secundar; accentul este pus pe conditia umana. Desi este regizat excelent, as spune ca pacatuieste la capete. Finalul este cam abiguu, iar inceputul ar fi putut descrie o idee mai bine contextul din zona in acre se desfasoara actiune, astfel incat sa fie inteles pe deplin si de cei care nu sunt familiarizati cu subiectul. In res nu cred ca i se pot reprosa prea multe lucruri si cred ca nominalizarea la Oscar de care s-a bucurat, a fost absolut meritata. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!