sâmbătă, 22 mai 2021

Princess Kaiulani (2009)

Titlu original: Princess Ka'iulani

Gen: Drama

Distributie: Q'orianka Kilcher, Barry Pepper, Shaun Evans, Jimmy Yuill, Will Patton

Regizor: Marc Forby [a mai regizat: Highly Functional(2017)]

Buget: 9.000.000 $
Incasari: 883.887 $

Filmul a obtinut 6 premii, printre care:
- Audience Award - Best Narrative Feature, Hawaii International Film Festival, 2009
- Best Of Festival, Native American Film Festival Of The Southeast, 2016
- Best Actor (Ocean Kaowili), Native American Film Festival Of The Southeast, 2016
- Best Actress (Q'orianka Kilcher), Native American Film Festival Of The Southeast, 2016
- Best Cinematography, Native American Film Festival Of The Southeast, 2016

Nota Gealapa: 6.50
Metascore: 41/100

Povestea adevărată a încercărilor unei prințese hawaiene de a menține independența insulei, împotriva amenințării colonizării americane.

Vreau sa incep prin a spune ca povestea m-a prins destul de repede si a existat ceva suspans. Din pacate, atunci cand filmele respecta adevarul istoric, uneori pur si simplu realitatea nu este atat de spectaculoasa si nu are deznodamantul pe care ni l-am dori. Chiar am simtit nevoie de ceva mai mult dramatism si de o rasturnare de situatie, dar nu e nimeni de condamnat pentru lipsa acesteia. Filmul rpezinta cat de bine poate faptele istorice. Este un film simplu, fara briz-brizuri, care ne prezinta inca o "aroganta" facuta de SUA, care au decis pur si simplu sa anexeze o tara, lucru pentru care si-au cerut scuze oficial in 1992 si cam atat.Nu ma asteptam ca poporul hawaian sa fie unul dintre cele cu care voi empatiza urmarind filme istorice, dar iar ca acest film a reusit sa creeze aceasta empatie.

Dramatismul nu a lipsit din interpretarile protagonistilor, care chiar au exagerat cu acesta. Probabil din dorinta de a fi credibili si de a se incadra in perioada in care se desfasoara actiunea, mi s-a parut ca au avut un exces de zel cand vine vorba de limbajul si gesturile teatrale. Distributia nu contine nume cu adevarat mari si relevante, dar in rolurile secundare avem ocazia sa vedem destule figuri familiare, majoritatea consacrate in filme de televiziune. Protagonista este Q'orianka Kilcher, un nume absolut necunoscut pentru mine pana la acest film, care banuiesc ca are cel putin origini hawaiene si care isi complementeaza prezenta plina de o feminitate puternica si foarte atragatoare si cu o interpretare bunicica si sper sa mai am ocazia sa o vad si in alte filme.

Poate din cauza distributiei, poate din cauza calmului general, filmul pare unul de televiziune, care doar vrea sa iti prezinte o bucatica de istorie mai putin cunoscuta, chiar daca el nu a fost gandit in acest mod. Cred insa ca aceasta farama de istorie, scoasa pur si simplu din context, fara sa ni se prezinte contextul anterior decat foarte sumar, precum si niste urmari clare, face ca mesajul sa isi piarda din putere. In afara de aceasta mica lectie de istorie, filmul nu ne ofera mai nimic si devine previzibil inca din primele 15 minute, mai ales daca cunosteti cat de cat istoria zonei. Chiar si asa, cred ca pentru o seara linistita de film poate fi o optiune in regula.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!