miercuri, 5 mai 2021

Breaking Bad (2008-2013)

Gen: Crima, Drama, Thriller

Numar sezoane: 5 (62 episoade)

Distributie: Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Betsy Brandt, RJ MItte

Serialul a obtinut 152 de premii, printre care:
- Best Television Series - Drama, Golden Globes, SUA 2014
- Best Performance by an Actor in a Television Series - Drama (Bryan Cranston), Golden Globes, SUA 2014
- Outstanding Lead Actor in a Drama Series (Bryan Cranston), Primetime Emmy Awards, 2014
- Outstanding Supporting Actor in a Drama Series (Aaron Paul), Primetime Emmy Awards, 2014
- Outstanding Supporting Actress in a Drama Series (Anna Gunn), Primetime Emmy Awards, 2014

Nota Gealapa: 9.40
Metascore: 87/100

Un profesor de chimie de liceu diagnosticat cu cancer pulmonar inoperabil, se apuca de fabricarea și vânzarea metamfetaminei, pentru a asigura viitorul familiei sale.

E drept ca sunt in urma cu vizionarea serialelor la moda, multe dintre ele care au facut furori, dar am vazut destule si acesta este de departe cel mai bun dintre ele. In afara de infamul episod cu musca (cine a vazut filmul il stie, cine o sa il vada o sa il recunoasca), toate episoadele sunt palpitante si pline de suspans si in fiecare se intampla ceva major. Sa ai un singur episod de umplutura mi se pare o performanta demna de apreciat. Cred ca se intinde pe un numar rezonabil de sezoane, suficient de multe pentru a spune o poveste asa cum trebuie si suficient de scurt pentru a nu scadea nivelul calitatii. 

Intriga este originala si plina de potential, de care se profita din plin si nu se iroseste nici un dram din el. Personajele importante sunt dezvoltate exact asa cum trebuie si nici unul dintre acestea nu te lasa indiferent. Cu fiecare dintre ele ajungi inevitabil sa empatizezi si pe ficare dintre ele ajungi sa il indragesti si mai tarziu sa il detesti si tot asa pe intreaga durata a filmului. Breaking Bad este ireprosabil si dinpunct de vedere tehnic. Arata bine si ne ofera o portie rezonabila de efecte vizuale si scene palpitante. Pentru ca este si scris foarte bine, dialogurile sunt de multe ori chiar mai palpitante decat scenele pline de explozii. Rasturnarile de situatie sunt numeroase si se intampla foarte des, astfel ca niciodata nu stii in ce directie o sa evolueze povestea si nu de putine ori m-am gasit ridicat pe marginea patului, cu gatul intins spre televizor anticipand ce urmeaza sa se intample. 

Chiar daca vorbim de un actor cu state vechi si cu o experienta vasta, pot sa spun ca acesta este filmul in care l-am descoperit cu adevarat pe Bryan Cranston, unul dintre protagonistii serialului. Nu este singurul protagonist, dar personajul sau cred ca a fost cel mai solicitant, iar versatilitate lui Cranston a fost pusa la incercare, dar acesta nu numai ca nu a clacat ci a oferit o prestatie constanta de la inceput pana la final, de multe ori chiar am fost impresionat de abilitatile sale. Aaron Paul sau Anna Gunn au avut de asemenea interretari solide, dar acestea au palit in fata prestatiei impetuoase a celui amintit mai devreme.

Atentia la detlaii din acest serial este uimitoare. De exemplu fiecare personaj important are o culoare predominanta in vestimentatia sa, conforma cu personalitatea acestuia, iar culorile in care este imbracat protagonistul devin din ce in ce mai inchise la culoare pe masura ce povestea avanseaza si devine mai sumbra. Felul in care personajele noi care sunt pe cale sa apara in poveste sunt devoalate subtil cu cateva episoade inainte, sau cum modelul gresiei din spitalul din film respecta acelasi pattern ca logoul serialului. Acestea sunt doar cateva exemple. Un alt indiciu ca avem in fata un serial de foarte mare calitate il reprezinta si succesul filmelor si serialelor care au deviat din acesta de la El Camino pana la Better Call Saul, toate au avut un succes semnificativ si asta in cea mai mare parte se datoreaza lui Breaking Bad. Este inutil sa mai spun ca acest film trebuie sa se regaseasca pe lista oricui.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!