vineri, 29 septembrie 2017

The Hill (1965)

Gen: Drama, Razboi

Distributie: Sean Connery, Harry Andrews, Ian Bannen, Alfred Lynch, Ossie Davis

Regizor: Sidney Lumet [a mai regizat: Before the Devil Knows You're Dead(2007), Find Me Guilty(2006), Strip Search(2004), Gloria(1999), Critical Care(1997)]

Buget: 2.500.000 $

Premii:
- Best British Cinematography (B/W), BAFTA Awards, 1966
- Best Screenplay, Cannes Film Festival, 1965
- Best British Dramatic Screenplay, Writers' Guild of Great Britain, 1966

Nota Gealapa: 7.80

Intr-o inchisoare militara din nordul Africii, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cinci prizonieri noi incearca sa supravietuiasca pedepselor brutale si gardienilor sadici.

Este greu pentru un film alb-negru din 1965 sa surprinda si sa captiveze pe cineva in zilele noastre, dar acesta a facut-o. Intriga este solida si plina de potential, exploatat din plin cu un scenariu bine scris si chiar daca dureaza putin peste doua ore, nici nu am simtit cand a trecut timpul. Din punct de vedere tehnic filmul nu este unul avansat nici pentru acele vremuri. Este simplu, dar transmite ce avea de transmis.

Distributia este excelenta. Este ticsita de actori mari in acele vremuri, mare parte din ei devenind uriasi de-a lungul vremii, in frunte cu Sean Connery, care a avut o interpretare solida si mult mai moderna decat era cazul atunci. In acei ani inca era la moda suprainterpretarea si majoritatea actorilor o folosesc si aici, dar Connery a avut o prestatie credibila fara sa faca nimic exagerat, lucru acre trebuie sa fi parut extrem de ciudat atunci. Cred ca este una din cele mai bune interpretari din cariera sa.

Filmul expune o sumedenie de subiecte politice, sociale,personale si d eidentitate sociala. Filmul nu face acuzatii pe fata, dar disputa dintre personajul principal si eroul degativ este plina de subitilitati menite sa scoata in evidenta unele probleme sociale. Toate paturile sociale sunt prezentate, fiecare cu problemele si nevoile ei. Cred ca este un film de referinta in cinematografia britanica, iar prin partea asta de lume il recomand ca un experiment cnematografic interesant. Daca vedeti acest film si inca doua-trei ca el veti fi indreptatit sa spuneti ca "nu se mai fac filme ca pe vremuri". Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!