joi, 15 aprilie 2021

The Second Wind (2007)

Titlu original: Le deuxième souffle

Gen: Mister, Drama, Crima

Distributie: Daniel Auteuil, Monica Bellucci, Michel Blanc, Jacques Dutronc, Eric Cantona

Regizor: Alain Corneau [a mai regizat: Love Crime(2010), Some Kind of Blue(2005), Fear and Trembling(2003), The Prince of the Pacific(2000), Le Cousin(1997)]

Buget: 24.000.000 €
Incasari: 4.195.364 $

Nota Gealapa: 5.90

Gu, un gangster celebru, tocmai a scăpat din închisoare. Toată poliția franceză îl urmărește. Înainte de a părăsi țara cu Manouche, femeia pe care o iubește, Gu are nevoie de o ultima lovitura pentru a obține niște bani. Lovitura are succes, dar manipularile unui polițist îl face pe Gu să pară ca un trădător al propriilor săi complici.

Intamplarea face ca am vazut filmul original cu acelasi nume, aparut in 1966 si care a fost foarte bun. Astfel, chiar daca ma intuiam o reinterpretare poate mai putin reusita, aveam totusi nivelul asteptarilor destul de ridicat. Din pacate, filmul original este cu vreo doua clase peste acesta, care nici nu s-a obosit macar sa schimbe mici detalii sau sa reinterpreteze putin povestea. Pur si simplu s-a refacut in tocmai filmul original, doar cu mijloace de captare a imaginii mai moderne. Tot din pacate, vad ca acest curent al modernizarii filmelor vechi mai mult sau mai putin bune, fie din lipsa de idei, fie din cauza ca cineva crede ca poate el mai bine decat mari regizori din trecut, a depasit granita SUA si a ajuns si in cinematografia europeana. In ritmul asta ma astept ca din clipa in clipa sa apara si la noi inca un Mihai Viteazu' sau inca un Ultim Cartus. Poate daca as fi vazut doar acest film mi s-ar fi parut o idee mai bun, dar nu pot sa il scot din context. Admit totusi ca este destul de agreabil oricum si in ciuda faptului ca au copiat aproape mot-a-mot si cadru cu cadru originalul, este totusi un film decent.

Distributia este poate aspectul care salveaza cel mai mult acest film si ii mentine un nivel cat de cat acceptabil. Avem ocazia sa vedem la treaba nume importante, actori cu experienta si care emana respect. Ma refer in primul rand la Daniel Auteuil, Jacques Dutron si chiar Monica Bellucci, chiar daca prestatia ei a fost putin prea dramatica pentru gustul meu. Surpriza ce mai mare insa si o surpriza foarte placuta, a fost interpretarea lui Eric Cantona, care chiar daca nu s-a numarat printre protagonisti, a avut un rol destul d eimportant, pe acre l-a dus la capat surprinzator de natural si credibil.

Oricate detalii reusite as identifica, in cele din urma acest film ramane o copie destul de nereusita a altui film, a dialogurilor sale si a manierei de interpretare. Chiar daca majoritatea omenilor sunt astazi reticenti sa vada un film mai vechi de cativa ani, va apsun totusi ca daca intriga vi se pare interesanta si pare o poveste de care ati fi interesati, luati-va inima in dinti si vedeti filmul original. In afara de chipul dragut al Monicai belluci si alte cateva fete familiare, nu pierdeti nimic daca il dati pe acesta la o parte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!