luni, 15 martie 2021

Spirited Away (2001)

Titlu original: Sen to Chihiro no kamikakushi

Gen: Animatie, Aventura, Familie

Distributie: Daveigh Chase, Suzanne Pleshette, Miyu Irino, Rumi Hiiragi, Mar Natsuki

Regizor: Hayao Miyazaki [a mai regizat: The Wind Rises(2013), Ponyo(2008), Howl's Moving Castle(2004), Princess Mononoke(1997), Porco Rosso(1992)]

Buget: 19.000.000 $
Incasari: 355.475.917 $

Filmul a obtinut 58 de premii, printre care:
- Oscar - Best Animated Feature, Academy Awards, SUA 2003
- Best Movie for Grownups Who Refuse to Grow Up, AARP Movie for Grownups Awards, 2003
- Saturn Award - Best Animated Film, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, SUA 2003
- Silver Scream Award, Amsterdam Fantastic Film Festival, 2003
-
Outstanding Achievement in an Animated Theatrical Feature, Annie Awards, 2003

Nota Gealapa: 8.60
Metascore: 96/100

În timpul mutării familiei sale în suburbii, o fetiță morocănoasă de 10 ani se aventureaza într-o lume condusă de zei, vrăjitoare și spirite și unde oamenii sunt transformați în fiare.

Foarte multa vreme am evitat sa adaug pe lista mea animeuri, pentur ca pur si simplu nu le gaseam atragatoare. Ca sa inteleg totusi despre ce se face atata vlava, am decis sa imi fac introducerea in aceasta lumea cu un clasic al genului si trebuie sa va spun ca daca mai gasesc inca un anime la fel de bun ca Spirited Away sunt sanse mari sa ma convertesc. Am vazut un film de animatie lung, dar original si foarte interesant. Povestea este atat de iesita din comun, incat nu exista nici un moment de plictiseala si tot timpul stai cu ochii larg deschisi asteptand sa vezi ce urmeaza sa se intample. Calitatea animatiei nu m-a dat pe spate, dar este suficient de buna incat sa nu strice experienta per ansamblu.

Sansele sa recunosc vreun nume din distributie erau infime si intr-adevar nu am recunoscut pe nimeni, dar prestatiile actorilor au fost exact cum ma asteptam. Cand spun asta ma refer la faptul ca vocile sunt dublate intr-un stil japonez pur, cum este prezentat in toate stereotipurile, fara sa se rateze vreun accent. Avand in vedere tipologia filmului, cred ca ar fi fost ciudat daca s-ar fi intamplat altfel si exista riscul ca o astfel de incompatibilitate intre ce se vede si ce se aude sa strice tot filmul.

Singurul lucru care i se poate reprosa filmului este durata. In rest, ofera o experienta vizuala incredibila si cand spun asta nu ma refer la calitatea animatiei in sine,  ci la faptul ca am vazut cele mai originale si pline de imaginatie personaje. Aspectul vizual este completat si de o coloana sonora care se potriveste manusa. Per total, pot sa spun cu tarie ca aceasta este o poveste pentru toate varstele, ceea ce il face o optiune viabila pentru o seara de film in familie, mai ales ca exista mesaje si scene adresate fiecarei varste. Este greu de explicat ce se intampla in film fara a va da un spoiler, asa ca va recomand cu tarie sa il vedeti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!