sâmbătă, 13 martie 2021

Dark (2017-2020)

Gen: Mister, Crima, Drama

Numar sezoane: 3 (26 episoade)

Distributie: Louis Hofmann, Karoline Eichhorn, Lisa Vicari, Maja Schöne, Stephan Kampwirth

Filmul a obtinut 6 premii, printre care:
- Adolf Grimme Award - Fiction, Adolf Grimme Awards, Germania 2018
-
Best Visual Effects (Best VFX / Animation), German Television Academy Awards, 2020
- Best Art Direction (Bestes Szenenbild), German Television Academy Awards, 2018
- Best Cinematography (Beste Bildgestaltung), German Television Academy Awards, 2018
- Curt Jürgens Memorial Camera - Best young Actor (Louis Hofmann), Golden Camera, 2018

 Nota Gealapa: 8.80
Metascore: 72/100

O saga de familie cu o întorsătură supranaturală, situată într-un oraș german, unde dispariția a doi copii mici scoate la suprafata relațiile ascunse dintre cele familii.

Se confirma inca odata ca Netflix a descoperit reteta succesului, cand vine vorba de seriale. Vreau sa va avertizez de la inceput sa nu va lasati pacaliti de faptul ca Dark are doar trei sezoane si 26 de episoade. Daca va imaginati ca treceti peste el si il bifati intr-o singura zi de binging va inselati amarnic. Sunt necesare cel putin doua vizualizari pentru a putea pretinde ca ati inteles ce se intampla acolo si cine va spune ca l-a stapanit din prima, mananca rahat. Daca planurile temporale care se intind pe mai multe secole si limba germana nu sunt suficiente sa va puna in incurcatura, aparitia lumilor paralele sigur va va da cu eroare in prima faza. Acestea fiind zise, chiar daca nu este un serial usor, va asigur ca merita tot efortul.

Povesti asemanatoare am ami vazut, dar punerea in scena este impresionanta. Filmul aproape ca nu are timpi morti, iar atmosfera sumbra si starea de tensiune sunt omniprezente. Imi place cum sunt structurate episoadele si am avut parte si de cea mai buna coloana sonora pe care am intalnit-o in ultima vreme, cu piese alese impecabil. Am avut senzatia sa reprosez lipsa efectelor vizuale in prima faze, dar pe parcurs se recupereaza si la acest aspect, si chiar daca efectele ar fi lipsit pe intreaga durata a serialului, cinematografia ar fi compensat din plin. Daca ar trebui sa reprosez ceva, ar fi un surprlus de drama si de dragoste de care m-as fi putut lipsi cu usurinta.

Oricat de neinitiat as fi in cinematografia germana, chiar si eu am recunoscut destui dintre actorii care au luat parte la acest proiect. Cei car emi-au fost mie familiari sunt cei mai experimentati, ca sa nu zic batran, care au oferit prestatii foarte solide si si-au adus din plin contributia la reusita intregului serial. Protagonistii au fost insa actorii mai tineri si ei cu interpretari surprinzator de bune. O sa ma rezum sa ii analizez doar pe cei doi protagonisti si anume Louis Hofmann si Lisa Vicari. Primul a reusit sa fie suficient de credibil, dar deseori a avut un stil mult prea dramatic si nu stiu daca aceasta este ipostaza in care l-a pus scenariul sau este o capcana a tineretii in care a cazut. Lisa Vicari in schimb, a avut o interpretare impecabila dupa parerea mea si ma bucur ca am mai descoperit o actrita tanara al naibii de talentata, ca a nu mai zic ca si extrem de frumoasa.

Nu cred ca gasesc mai multe cuvinte care sa descrie de ce acest film este unul dintre cele mai bune seriale supernaturale de pe piata, asa ca o sa incerc sa structurez doar cateva idei principale. Dark are multe personaje si asta poate fi o provocare in sine. Fiecare personaj insa, este dezvoltat asa cum trebuie, nu este unidimensional si nici unul nu este doar bun sau doar rau ci sunt in continua schimbare, odata cu povestea. Este imposibil sa va explic intriga pe deplin, dar credeti-ma ca este orice numai banala nu si vine la pachet si cu un scenaru foarte bine scris, care asigura dialoguri reusite si suspans din plin. Filmul ofera si o portie serioasa de drama si intrigi familiale, iar acestea au un rol esential in poveste. Fiecare familie are secretele ei si sunt puse in fata unor dileme esentiale care implica tradare, sacrificiu si altele. Calatoriile in timp au fost dintotdeauna subiect de film, dar de data aceasta parca acest subiect are mai multa logica decat oricand, chiar daca in prima faza nu a parut chiar asa.Pe langa toate acestea, Dark ridica si o serie de probleme filosofice pe care le trateaza foarte serios. Cu intrebari despre timp, originea umana, destin, religie si alegeri, te va face sa iti pui intrebari si sa iti testezi propriul sistem de credinte multa vreme dupa ce ai terminat ultimul episod. In incheiere, trabuie sa amintesc si de cireasa de pe tort si anume calitatea cinematografiei si a efectelor vizuale care sunt si ele de cea mia buna calitate si iti gadila retina in cel mai placut mod. Dupa toate astea, cred ca e de prisos sa mai spun ca recomand acest serial cu toata taria.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!