marți, 30 martie 2021

Erin Brockovich (2000)

Gen: Drama

Distributie: Julia Roberts, Albert Finney, David Brisbin, Dawn Didawick, Valente Rodriguez

Regizor: Steven Soderbergh [a mai regizat: Let Them All Talk(2020), The Laundromat(2019), High Flying Bird(2019), Unsane(2018), Logan Lucky(2017)]

Buget: 52.000.000 $
Incasari: 256.271.286 $

Filmul a obtinut 33 de premii, printre care:
- Oscar - Best Actress in a Leading Role (Julia Roberts), Academy Awards, SUA 2001
- Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Drama (Julia Roberts), Golden Globes, SUA 2001
- Best Performance by an Actress in a Leading Role (Julia Roberts), BAFTA Awards, 2001
- Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role (Julia Roberts), Screen Actors Guild Awards, 2001
- Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role (Albert Finney), Screen Actors Guild Awards, 2001

Nota Gealapa: 7.70
Metascore: 73/100

O mamă singură si șomera devine asistentă juridică și aproape de una singură, dărama o companie electrică din California, acuzată că a poluat alimentarea cu apă a unui intreg oraș.

M-am speriat putin de acest film in prima faza. O drama de peste doua ore despre care nu stiam mare lucru nu erau cele ami promitatoare auspicii. Indoielile mi-au fost inlaturate insa destul de rapid. Chiar daca vorbim de un film lung, acesta nu are un ritm lent, este bine scris, iar drumul pana la deznodamant este condimentat si cu destul umor de calitate care il face mai agreabil. Vorbim si de un film inspirat din fapte reale, detaliu care face orice film mai interesant si sunt curios cat de mult s-a abatut filmul de la povestea initiala, care pare una absolut laudabila. Fara briz brizuri si lucruri tehnice complicate, Erin Brockovich foloseste simplitatea si calitatea scenariului in avantajul sau, rezultand un film foarte bun.

In afara de Julia Roberts, nu regasim in distirbutie alte nume care sa ne dea pe spate, sau care macar sa se apropie de calibrul acesteia, numai ca de aceasta data nu am simtit lipsa mai multor actori cunoscuti si asta pentru ca Julia Roberts a oferit una din cele mai bune interpretari din cariera sa, prestatie unanim apreciata si recunoscuta prin sumedenia de premii pe acre le-a obtinut pentru aceasta, inclusiv un Oscar. Totusi, chiar daca nu vorbim de actori uriasi, protagonista s-a putut baza pe colegi suficient de experimentati incat sa o ajute si sa o puna in valoare, acre au oferit si ei interpretari foarte credibile, in frunte cu Albert Finney, un actor old school pe care a fost o placere sa il revad.

Poate s-a acordat prea multa atentie partilor amuzante si s-a omis putin din vedere efectul dramatic. Asta este cam singurul repros pe care il pot aduce filmului. Esteimresionant si te misca, dar tot am senzatia ca o poveste cu o astfel de magnitudine ar fi putut fi si ar fi trebuit sa mie mai dramatica. Stilul lui Soderbergh se simt ein fiecare scena si conteaza mult mana unui regizor priceput. Vreau doar sa va atrag atentia ca acest film nu este un thriller juridic, cum poate parea din afara. Se concentreaza mai mult pe eroina decat pe cazul legal in sine. nu stiu daca asta a fost planul de la inceput, sau asta se datoreaza prestatiei foarte bune a Juliei Roberts. Chiar si in aceste conditii, este un film excelent pe care vi-l recomand.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!