joi, 30 iulie 2020

Friends (1994-2004)

Gen: Comedie, Romantic

Numar sezoane: 10 (235 episoade)

Distributie: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry

Incasari: 89.007 $

Filmul a obtinut 77 de premii, printre care:
- Best Performance by an Actress in a Television Series - Comedy or Musical (Jennifer Anisotn), Golden Globes, SUA 2003
- Outstanding Guest Actress in a Comedy Series (Christina Applegate), Primetime Emmy Awards, 2003
- Outstanding Lead Actress in a Comedy Series (Jennifer Aniston), Primetime Emmy Awards, 2002
- Outstanding Comedy Series, Primetime Emmy Awards, 2002
- Outstanding Guest Actor in a Comedy Series (Bruce Willis), Primetime Emmy Awards, 2000

Nota Gealapa: 9.05
Metascore: 59/100

Seria urmareste viata personala si profesionala a sase prieteni cu varste in jur de 30 de ani, care traiesc in Manhattan.

Daca la capitolul filme stau destul de bine, cand vine vorba de seriale lucrurile nu stau deloc asa. Am inceput sa urmresc seriale doar de putin timp si nu sunt deloc la curent cu cele la moda acum, pentru ca in general am ales sa incep cu unele mai vechi, clasice, pe care poate nu le-am apreciat la adevarata lor valoare in copilarie. Acestea fiind zise, a venit randul Friends si pot sa spun linistit ca este cel mai bun serial pe care l-am vazut pana acum. As spune ca este chiar cu o idee mai bun decat House. Cele doua sunt cam de acelasi nivel, dar balanta inclina putin spre Friends pentru ca este mai greu sa faci un sitcom asa valoros, dar si pentru ca se adreseaza nui public mai larg.

Personajele au fost dezvoltate in mod inspirat, astfel incat sa fie usor pentru un public cat mai numeros sa se identifice cu acestea. Glumele sunt constant foarte bune si exista destula drama cat sa creeze si tensiune din plin. Uneori se exagereaza putin cu aceste drame si in ultimele sezoane sunt din ce in ce mai multe episoade de umplutura (ma refer la cele cu amintiri din trecut, in care personajele rememoreaza anumite scene), acestea fiind si singurele doua reprosuri care i se pot aduce. Serialul are doar zece sezoane, ceea ce poate parea detsul de putin pentru un film cu un asemenea succes, dar eu cred ca s-a terminat la timp, inainte sa devina mai putin interesant.

Distributia este una foarte buna, daca judecam acum, dupa atatia ani, dar la acel moment, toti acesti protagonisti nu erau atat de cunoscuti si aveau o experienta limitata, cel putin unii dintre ei. Cred ca toti au facut o treaba foarte buna si au reusit sa isi faca personajele sa fie indragite. Dintre toti, cred ca Lisa Kudrow si Matt LeBlanc au avut de suferit de pe urma rolurilor pe care le-au avut, in sensu in care lumea nu i-a mai putut dezlipi de personajele de aici si sa ii ia serios in filme mai serioase, cei doi fiind practic condamnati sa aiba interpretari in acelasi stil, in majoritatea proiectelor ulterioare. De altfel, Matt LeBlanc, a fost si protagonistul seriei Joey, care s-a dorit o continuare pentru Friends, dar care nu s-a bucurat de acealsi succes. La polul opus, o regasim pe Jennifer Aniston, care a facut cel mai bine tranzitia catre marele ecran, avand deja in cv destule filme importante.

Este serialul de comedie la care cred ca am ras cel mia mult. Scenaristii s-au intrecut pe ei cu scenarii constant foarte bune si chiar daca sezonul 10 nu este cel mai stralucit, acesta face o treaba decenta in a inchide majoritatea capitolelor, astfel incat sa te poti desparti de serial impacat. Este genul acela de serial pe crae il poti revedea de mai multe ori fara sa fie plictisitor si sunt curios cat va rezista pe primul loc in topul meu personal. Ma indoiesc ca exista cineva care nu l-a vazut inca, dar daca exista astfel de persoane, atunci ar trebui pus in capul listei de prioritati cand vine vorba de seriale.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!