joi, 9 iulie 2020

Martyrs (2008)

Gen: Horror

Distributie: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï, Catherine Bégin, Robert Toupin, Patricia Tulasne

Regizor: Pascal Laugier [a mai regizat: Incident in a Ghostland(2018), The Tall Man(2012), House of Voices(2004), Le pacte des loups - Les coulisses du tournage(2001), Le pacte des loups - Les entrailles de bête(2001)]

Buget: 3.390.000 €
Incasari: 1.149.138 $

Filmul a obtinut 7 premii, printre care:
- Best Actress (Morjana Alaoui), Fangoria Chainsaw Awards, 2010
- Best Screenplay, Fangoria Chainsaw Awards, 2010
- Best Screenplay, Fright Meter Awards, 2009
- Best Makeup, Fright Meter Awards, 2009
- Grand Prize of European Fantasy Film in Gold, Sitges - Catalonian International Film Festival, 2009

Nota Gealapa: 7.25

Drumul unei tinere catre razbunare impotriva celor care au rapit-o si chinuit-o cand era copil, oduce pe ea si pe prietena ei, de asemenea victima a abuzurilor in copilarie, intr-o calatorie infricosatoare spre un iad viu al depravarii.

Primul cuvant pe care vreaus a il spun dupa si despre acest film este WOW. Nu am mai fost dat pe spate cu adevarat de un film de multa vreme si nu ma asteptam ca cel are o va face sa fie un horror, pentru ca filmele bune de acest gen sunt destul de rare. Martyrs este insa senzational. Este extrem de brutal, foarte grafic, musteste de suspans si tensiune si este absolut imprevizibil pana la final. Are un ritm excelent, nu irosteste cuvinte, si iti provoaca suficienti fiori cat sa il tii minte. Va avertizez insa ca nu este pentru toata lumea, iar cei mai sensibili s-ar putea sa nu il poata vedea pana la final, de altfel, pe la festivaluri multi spectatori au parasit sala prematur.

Daca ne uitam strict la nume, distributia este una anonima, care nu inspira prea multa incredere, cum se intampla de cele mai multe ori in filmele horror. De aceasta data insa, acest detaliu nu prea conteaza, pentru ca pentru un film al acestui gen, am vazut cateva interpretari foarte bune si credibile, in special de la protagonista Morjana Alaoui. Emotiile si suferinta personajului ei sunt transmise atat de bine, incat uneori aproape ca sunt palpabile. Mai sunt mici scapari prin rolurile mai mici, dar daca nu le vanezi atent, acestea trec neobservate.

Este greu sa va descriu cam cum este acest film. Este unul din acele lucruri pe care trebuie sa il experimentezi singur pentru a avea niste concluzii avizate. Pot sa va spun ca am crezut ca se termina de vreo doua ori si de fiecare data, am fost lovit de rasturnari de situatie foarte bune si de fiecare data cand credeam ca stiu ce urmeaza si asteptam sa se intample, s-a intamplat cu totul altceva. Pot sa va mai spun de asemenea, ca un fan al genului horror, ca rareori mi se intampla sa vad un astfel de film contorsionat, cu postura schimbata, afectat de ce vad si incercand involuntar sa ma protejez. Este un film special si cred ca va mai trece destula vreme pana o sa imi pice in mana altul de acelasi nivel. Este de la sine inteles ca vi-l recomand cu toata increderea.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!