miercuri, 8 septembrie 2021

The Irishman (2019)

Gen: Biografic, Crima, Drama

Distributie: Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel, Ray Romano

Regizor: Martin Scorsese [a mai regizat: Rolling Thunder Revue(2019), Silence(2016), The 50 Year Argument(2014), The Wolf of Wall Street(2013), Hugo(2011)]

Buget: 159.000.000 $
Incasari: 968.853 $

Filmul a obtinut 73 de premii, printre care:
- Best Movie for Grownups, AARP Movies for Grownups Awards, 2020
- Best Director, AARP Movies for Grownups Awards, 2020
- Movie of the Year, AFI Awards, SUA 2020
- Eda Award - Best Film Editing, Alliance of Women Film Journalists, 2020
- Best Ensemble Cast, Atlanta Film Critics Circle, 2019

Nota Gealapa: 7.90
Metascore: 94/100

Asasinul Frank Sheeran retraieste si povesteste secretele pe care le-a păstrat ca membru loial al mafiei si al familiei Bufalino.

The Irishman este genul acela de film la care noi cei mai batrani facem referire cand spunem ca nu se mai fac filme ca pe vremuri. Ar fi fost la fel de bun si epic chiar daca nu s-ar fi bazat pe fapte reale, dar pentru ca personajele si intamplarile sunt in mare parte reale este cu atat mai impresionant. M-am documentat si in afara de umanizarea anumitor personaje, adevarul istoric s-a cam respectat. Este coerent, bine scris si plin de suspans si tensiune. Scenele de actiune nu sunt cele mai complexe, dar sunt realiste si uneori e bine sa stii sa nu exagerezi.Unul din putinele reprosuri care i se pot aduce ar putea fi durata prea mare, avand in vedere ca vorbim de peste trei ore, dar daca alegi sa il vezi nici nu vei simti cum trece acest timp. Gurile rele ar spune ca a fost un esec de box office, dar incasarile sunt atat de mici pentru ca a fost rulat intr-un numar foarte mic de cinematografe, datorita unei intelegeri cu Netflix.

Un public mai tanar poate recunoaste aceasta distributie ca fiind una foarte buna, dar pentru cineva din generatia mea este de-a dreptul stelara.Din fericire, nimeni nu a dezamagit si fiind in mijlocul zonei de confort prestatiile au fost exact asa cum m-as fi asteptat. Nu au revolutionat nimic, dar au atins un nerv al nostalgiei si au fost foarte agreabile. Sper totusi ca acest film sa fie un fel de cantec de lebada pentru majoritatea dintre ei, ca un meci de retragere pentru un fotbalist pentru ca varsta le cam joaca feste. De altfel, singura scena cu care am avut probleme a fost una in care Robert De Niro a trebuit sa bata pe cineva, iar aceea a fost singura scena din film pe care nu am crezut-o si a fost putin ciudata. Sunt actori pe acre vreau sa ii mai vad, dar in roluri mai mici si mai putin solicitante, dar greutatea pe care o are acest film avandu-i in rolurile principale pe De Niro, Pacino si Pesci, inconjurati de alte nume uriase in rolurile mai mici, cum ar fiHarvey Keitel, Ray Romano, Bobby Cannavale sau Anna Paquin este un lucru intalnit foarte rar in industrie.

Sa nu credeti ca acest film a scapat de hate; ba ca il laudam pe Scorsese prea mult si se vorbeste mai mult de el decat de film, ba ca protagonistii prea au fost in zona de confort si de aceea par atat de buni, ba ca e prea lung, dar toate aceste detalii, chiar daca sunt adevarate, nu schimba cu nimic faptul ca filmul este foarte bun. The Irishman nu este nici The Godfather nici Scarface, dar face parte din aceeasi categorie si nu am nici o indoiala ca va deveni la randul lui un clasic. Nu ca ar mai fi nevoie, dar o sa o spun oricum: trebuie neaparat sa il vedeti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!