luni, 31 ianuarie 2022

Normal (2003)

Gen: Drama

Distributie: Jessica Lange, Tom Wilkinson, Richard Bull, Mary Seibel, Danny Goldring

Regizor: Jane Anderson [a mai regizat: The Prize Winnerof Defiance, Ohio(2005), When Billie Beat Bobby(2001), If These Walls Could Talk 2(2000), The Baby Dance(1998)]

Premii:
- Outstanding Makeup for a Miniseries, Movie or a Special (Non-Prosthetic), Primetime Emmy Awards, 2003
- Best Casting for TV Movie of the Week, Casting Society of America. SUA 2003
- Individual Achievement for Best Female Lead - Drama - Special (Jessica Lange), Gracie Allen Awards, 2004
- Best Hair Styling - Television Mini-Series/Movie of the Week, Hollywood Makeup Artist and Hair Stylist Guild Awards, 2004

Nota Gealapa: 7.15

Un soț și tată din Midwest își face public planul de a avea o operație de schimbare a sexului.

Normal este un film destul de greu, care are o abordare originala asupra unui subiect care nu este nou, ba chiar este destuld e popular in cinematografia recenta. Sexualitatea, genul si fluiditatea acestora este un sibiect la moda, dar aproape de fiecare data protagonistii care s-au aflat in fruntea acestui gen de povesti erau persoane tinere, care se confruntau cu problemele aferente in prima parte a vietii lor, dar e pentru prima data, cel putin pentru mine, cand vad aceasta problema abordata din perspectiva unei persoane aflata la varsta a treia care doreste sa faca o astfel de schimbare, fara sa fie o persana publica. Nu este un film biografic, dar abordarea mi se pare destul de realista, iar complicatiile pentru toti cei implicati si afectati de o asemenea decizie imi par a fi dezvoltate corect si in mod obiectiv. Nu este un film spectaculos, dar este un film care te poate pune pe ganduri si cu care poti empatiza foarte usor daca te-ai aflat la un moment dat cat de putin intr-un asemenea context.

Pentru un film totusi micut, distributia este excelenta. Nu sunt multe nume mari, dar in pielea celor mai solicitante doua personaje regasim doi actori cu experienta uriasa, care fac o treaba excelenta si ma refer aici la Jessica Lange si Tom Wilkinson, ambii cu prestatii excelente. Oricat de inchis la minte ai fi, este destul de dificil sa nu simti nimic privindu-le interpetarile. E greu sa fii apreciat asa cum trebuie intr-un film de televiziune, dar cred ca acest film ar fi meritat totusi mai multa recunoastere, macar din punct de vedere al interpretarilor.

Normal este o drama delicata si bine executata, careia ii lipseste totusi ceva cu adevarat surprinzator, acre sa o faca sa fie la un nivel superior. Este o fictiune care pare extrem de realista. Este o alegere buna pentru oricine simte nevoia sa vada un film serios si sa ia o pauza de la urmariri de masini, supereroi sau monstri care stapanesc diverse case izolate. Bineinteles ca daca sunteti un ortodox habotnic mai mult ca sigur o sa stropiti televizorul cu ahiasma si o sa blestemati desfranarea din ziua de azi a societatii, chiar daca nu este vorba despre asa ceva aici. Concluzia ar fi ca acest film este foarte bun, doar ca nu este pentru toata lumea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!