duminică, 5 august 2018

Ip Man 2 (2010)

Titlu original: Yip Man 2

Gen: Actiune, Biografic

Distributie: Donnie Yen, Xiaoming Huang, Sammo Kam-Bo Hung, Lynn Hung, Kent Cheng

Regizor: Wilson Yip [a mai regizat: Paradox(2017), Ip Man 3(2015), Triumph in the Skies(2015), Magic to Win(2011), A Chinese Ghost Story(2011)]

Incasari: 50.000.000 $

Premii:
- Best Supporting Actor (Sammo Kam-Bo Hung), Asian Film Awards, 2011
- Best Action Choreography, Golden Horse Film Festival, 2010
- Best Film Editing, Hong Kong Film Awards, 2011
- Best Action Choreography, Hong Kong Film Awards, 2011
- Best Actor in a Motion Picture (Donnie Yen), Huading Award, 2011

Nota Gealapa: 8
Metascore: 67/100

Filmul se concentreaza pe mutarea lui Ip Man in Hong Kong in 1949, si incercarea lui de a-i invata pe altii disciplina prin intermediul artelor martiale Wing Chun.

Aceasta franciza ramane consistenta si cu acest al doilea film, care este excelent. Este aproape de nivelul primului, dar aduce ceva nou si imbina traditionalul cu modernul intr-un mod cu totul surprinzator. Desi o idee ciudata la prima vedere, alaturarea boxului cu artele martiale traditionale chinezesti creeaza mult mai multa tensiune decat m-as fi asteptat si transforma acest film intr-un Rocky asiatic. Nu stiu cat de mult s-a abatut de la adevarul istoric, pentru ca aceste filme sunt inspirate din fapte reale, dar nu prea ma intereseaza atata timp cat am vazut un film foarte bine pus in scena. Fanaticii artelor martiale ar putea fi deranjati de faptuyl ca in lupta finala personajul principal nu a putut invinge antagonistul fara sa apeleze la tehnici din alt stil de lupta decat Wing Chum, dar pentru un profan ca mine nu a contat prea mult.

Din punct de vedere al distributiei, recunoastem multi din actorii pe care i-am vazut in primul film, dar exista si cateva fete noi surprinzator de familiare si ma refer aici la Xiaoming Huam si  Sammo Kam-Bo Hung. Dca anumele lor nu va spun nimic, atunci cand ii veti vedea sigur ii veti recunoaste. Acestia, impreuna cu protagonistul Donnie Yen ofera prestatii solide, credibile si in stil, exact cum era de asteptat.

Filmul nu este doar un pretext pentru a ne arunca in fata lupte coreografiate impecabil acre sa ne dea pe spate. Are o parte dramatica destul de importanta si abordeaza lectii morale cum ar fi integritatea, coruptia, sacrificiul pentru binele suprem si importanta respectarii traditiilor. Ip Man este prezentat in aceeasi maniera relaxata si pacifista, dar de aceasta data aura invincibilitatii aproape ca dispare in intregime in unele momente si nu imi dau seama daca asta e un lucru rau pentru filma, sau un lucru bun din punct de vedere al credibilitatii. In concluzie, acest al doilea film al seriei mi s-a parut aproape la fel de agreabil ca primul, dar parca i-a lipsit "factorul X". In ultima scena este o referinta draguta la Bruce Lee, care a fost elevul lui Ip Man la un moment dat. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!