luni, 1 august 2016

Das Boot (1981)

Gen: Drama

Distributie: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Heinz Hoenig, Jan Fedder

Regizor: Wolfgang Petersen [a mai regizat: Poseidon(2006), Troy(2004), The Perfect Storm(2000), Air Force One(1997), Outbreak(1995)]

Buget: 14.000.000 $
Incasari: 88.000.000 $

Filmul a castigat 13 premii, printre care:
- Best Cinematography (Kamerapreis), Bavarian Film Awards, 1982
- Best Director (Regiepreis), Bavarian Film Awards, 1982
- Best Sound (Beste Tongestaltung), German Film Awards, 1982
- Outstanding Feature Film (Bester Spielfilm), German Film Awards, 1982
- Best Sound Editing - Foreign Feature - Sound Effects, Motion Picture Sound Editors, USA 1983

Nota Gealapa: 8.40
Metascore: 86/100

Lumea claustrofoba de pe celebrul submarin german "U-boat" din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial: plictiseala, mizerie si teroare.

 Nu credeam ca o sa vad vreodata un film a carui actiune se desfasoara in Al Doilea Razboi Mondial si ca o sa fiu departea soldatilor nemti. Acest film ne arata umanitatea si din acea parte de front. Este atat de bun ca aproape i-am injurat pe Aliati. Singurul defect ar fi ca dureaza aproape trei ore si jumatate, dar va jur ca mi-as fi dorit sa mai tine vreun sfert de ora. Avand in vedere ca 90% din timp actiune se desfasoara pe un submarin nu putem remarca nimic notabil la acpitolul efecte speciale, cinematografie etc. Putem remarca in schimb o coloana sonora excelenta si o editare audio de prima mana.

Cel putin la fel d eimportant ca si sunetul a fost capacitatea actorilor de a transmite mai putin prin cuvinte si mai mult prin gesturi si expresiile fetelor. Nu stiu cat de mari erau sau nu erau la vremea aceea actorii din distributie, dar am empatizat aproape cu fiecare personaj. Am vazut cateva interpretari excelente. Acest lucru era vital, avand in vedere cum a fost construit acest film.

Das Boot poate fi numit cu usurinta o capodopera a cinematografiei nemtesti (de vest cel putin). Este unul din filmele pentru care cuvantul "autenticitate" poate fi folosit cu incredere deplina. Acest lucru se datoreaza poate si faptului ca scriitorul romanului care sta la baza filmului a fost corespondent de razboi. Filmul are si o latura psihologica deloc de neglijat. Este o productie completa si trebuie vazut neaparat. Se afla si pe lista celor 1001 film pe care trebuie sa le vezi inainte sa mori, a lui Steven Schneider. Trailer:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!