vineri, 1 ianuarie 2021

ER (1994-2009)

Gen: Drama

Numar sezoane: 15 (331 episoade)

Distributie: Anthony Edwards, George Clooney, Julianna Margulies, Noah Wyle, Laura Innes

Filmul a obtinut 156 de premii, printre care:
- Best Performance by an Actor in a Television Series - Drama (Anthony Edwards), Golden Globes, SUA 1998
- Outstanding Directing for a Drama Series, Primetime Emmy Awards, 2009
- Outstanding Guest Actor in a Drama Series (Ray Liotta), Primetime Emmy Awards, 2005
- Outstanding Single Camera Sound Mixing for a Series, Primetime Emmy Awards, 2003
- Outstanding Single Camera Sound Mixing for a Series, Primetime Emmy Awards, 2002

Nota Gealapa: 8.05
Metascore: 79/100

Vietile, iubirile si dramele doctorilor si asistentelor din spitalul Chicago County General.

Nu toate serialele care au ajuns si pe la noi in anii '90 au fost bune, dar acesta este unul din cele clasice. La aparitia sa, banuiesc ca era etalonul cand vine vorba de seriale "medicale". Intre timp House a cam distrus acest gen si a ridicat stacheta atat de sus ca va fi greu de atins de alt serial. Er nu este doar un serial despre medicina. Acest aspect reprezinta o parte importanta a seriei, dar este mai degraba o drama, cu iubiri impartasite sau nu, cu prietenii implinite sau tradate si cu bucurii imense sau pierderi tragice. Senzatia mea pe intreaga durata a serialului a fost ca nici un personaj nu are voie sa fie fericit mai mult de cateva episoade. 

Er are 15 sezoane, deci este destul de lung. Durata episoadelor este una standard, dar cu toate astea de multe ori am avut impresia ca dureaza mai mult, mai ales in ultimele sezoane si as spune ca daca alegeti sail vedeti aveti nevoie de destula rabdare. Primele opt sezoane cred eu ca sunt cele mai bune. Acestea au cele mai indragite si cele mai bine dezvoltate personaje. Dupa acest sezon, unul cate unul, personaje cheie incep sa dispara, iar cele care le inlocuiesc de cele mai multe ori nu sunt de acelasi nivel. Nu mai au aceeasi prestanta, aceeasi credibilitate si pentru ca te atasezi foarte mult de primele personaje si spectatorul le primeste din start cu o spranceana ridicata in semn de neincredere, iar pana la final raman foarte putine personaje de la inceputul filmului. Mi-a placut ca in ultimele episoade au fost readuse in scena, intr-o forma sau alta, toate personajele importante care au disparut de-a lungul timpului. Este un detaliu care era necesar si care a fost pus in scena cu gust, fara sa fie exagerat de siropos, iar in ultimul episod serialul si-a recastigat usurinta trecerii timpului, pentru ca o ora si jumatate a zburat fara sa o simt.

Unul din motivele pentru care serialul a fost atat de apreciat in prima faza si a reusit sa se consolideze ca un clasic a fost si distributia, care a avut in componenta actori foarte buni, care au dat credibilitate filmului si care au facut ca perosnajele lor sa fie extrem de indragite. Ar fi de ajuns sa spun ca George Clooney a fost un om cheie timp de opt sezoane si cred ca e un argument suficient pentru calibrul distributiei, dar ar fi nedrept pentru oti ceilalti actori care sunt de asemenea foarte talentati si au contribuit cel putin la fel de mult la reusita seriei. Multi dintre ei s-au succedat in postura de personaj meu favorit, dar daca ar trebui sa aleg unul singur, atunci acesta ar fi Anthony Edwards, pe care l-a ajutat si personajul, dar mi-a parut cel mai echilibrat dintre toti, iar dupa disparitia lui din serial nimic nu a mai fost la fel.

Este imposibil sa descrii un intreg serial, ami ales unul atat de lung, in cateva randuri, pentru ca nu poti cuprinde intreaga sa profunzime si i-ai face o nedreptate. Despre Er pot spune cu incredere ca are inima, ca iti transmite intreaga paleta de sentimente si iti ofera destule lectii. Multi oameni au crescut cu acest serial si este un exmplu relevant ca si serialele vechi merita o sansa. Daca nu le-ai vazut deja, atunci serialele vechi pot fi o alegere viabila pentru ca nu tot ce este nou este si bun si nu tot ce este vechi este si demodat. Multi vor spune ca este prea lung, ca tot eschimba personaje si asa mai departe dar pana la urma asa este si viata: oamenii pleaca, au probleme, au oportunitati, iubesc diversi oameni, mor.... pana la urma genul nu se numeste "drama" degeaba.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!