duminică, 3 ianuarie 2021

Flavours of Romania (2017)

Gen: Documentar

Numar episoade: 9

Distributie: Charlie Ottley

Nota Gealapa: 7.75

Traversand cele opt regiuni istorice ale Romaniei, acest miniserial incearca sa puna in evidenta cultura, bucataria, frumusetea naturala si nevoia de a le conserva.

Nu e prima data cand e nevoie de straini ca sa se faca astfel de filme despre Romania. Si cel in care Victor Rebengiuc ne vorbeste pe fundal, tot de straini e facut. Mi-a placut ideea acestui film de a prezenta pe rand frumusetile fiecarei regiuni istorice. Am crezut ca o sa fie un documentar foarte detaliat. Pe de-o parte a fost, pentru ca pana si eu ca roman am aflat de cateva locuri de care nu stiam, dar pe de alta parte mi-a parut cumva tot o prezentare sumara.  Se pierde foarte mult timp pe anumite detalii si se omit obiective turistice importante, care ar fi trebuit sa isi gaseasca locul in film, daca scopul acestuia a fost de a face tara noastra mai atractiva pentru turistii straini.

Charlie Ottley, un jurnalist britanic indragostit de Romania este un fel de om orchestra cand vine vorba de acest film. El a avut ideea, el a pus-o in practica si el este si principalu protagonist. Per total, cred ca a facut o treaba excelenta, chiar daca tonul lui acuzator in unele momente a fost deranjant. Este incomod cand cineva din afara cercului tau, sau in cazul de fata din afara tarii, iti atrage atentia asupra propriilor defecte. Nu cred ca a avut un buget impresionant la dispozitie, de aceea din punct de vedere vizual filmul nu arata atat de bine pe cat ar fi putut arata si tot de aceea unele bartere pe care le-a avut sunt mult prea evidente si deranjante pe alocuri.

Chiar daca este facut de un strain, filmul nu pare obiectiv deloc. Deoarece creatorul este atat de atasat de tara noastra o prezinta aproape prin ochii unui compatriot. Nu este doar o brosura turistica ci atrage atentia si asupra unor probleme de care noi cei care traim pe aceste meleaguri suntem constienti si in privinta carora cei mai multi dintre noi nu facem nimic. Este posibil ca filmul sa aibe efectul scontat, dar avand in vedere ce aspecte au fost puse in valoare, cred ca media de varsta a celor pe care a reusit sa ii convinga sa ne traca pragul va fi destul de ridicata. In concluzie, este departe de a fi un film perfect, dar este foarte bun si interesant de vazut, chiar si pentru un roman.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!