joi, 27 iunie 2019

The Dawn Wall (2017)

Gen: Documentar, Aventura, Biografic

Distributie: John Branch, Tommy Caldwell, Kevin Jorgeson

Regizor: Josh Lowell [a mai regizat: Reel Rock 13(2018), Reel Rock 12(2017), Reel Rock 11(2016), Reel Rock 10(2015), Valley uprising(2014)]

Incasari: 1.082.223 $

Filmul a obtinut 6 premii, printre care:
- Grand Prix Graz, Mountainfilm International Film Festival Graz, 2018
- Audience Award - Best feature, San Francisco Docfest, 2018
- Audience Award - Documentary Spotlight, SXSW Film Festival, 2018
- Golden Gentian - Best Mountaineering Film, Trento Film Festival, 2018
- Mario Bello Award, Trento Film Festival, 2018

Nota Gealapa: 8.35
Metascore: 81/100

Intr-o poveste incredibila despre perseverenta, cataratorul Tommy Caldwell si partenerul lui Kevin Jorgeson, incearca sa escaladeze liber peretele imposibil, inalt de ca. 1000 de metri, numit El Capitan.

Va avertizez ca este un film foarte enervant. De ce? Pentru ca e genul de film care o sa faca probleme voastre sa para minuscule si o sa va puna intr-o lumina extrem de nefavorabila toate momentele de lene, nehotarare sau deciziile proaste din viata. Lasand aceste aspecte la o parte, este o pilda excelenta de spre hotarare, perseverenta si curaj. Abordarnd un domeniu nu foarte popular, cel al catararilor libere, acest film reuseste sa creeze suspans si tensiune si sa te tina cu sufletul la gura, pentru ca desi in centrul lui se afla un eveniment cu deznodamant cunoscut, sunt convins ca foarte putini oameni sunt la curent cu ce se intampla in acest sport, asa ca finalul va fi unul necunoscut, intocmai ca la orice film artistic.

Protagonistii sunt Tommy Caldwell, considerat cel ami bun catarator din lume si partenerul sau in aceasta incercare temerara, Kevin Jorgeson, un anonim in aceasta lume, pana la acest eveniment. Avem in fata un documentar, deci nu putem vorbi despre vreo prestatie artistica, dar dinamica relatiei dintre cei doi este cel putin la fel de interesanta ca o interpretare dramatica. Interactiunea lor, testata de momente de cumpana, poate reprezenta un studiu de caz pentru noi toti.

Filmul nu este rau nici din punct de vedere tehnic. Cinematografia este foarte interesanta si este filmat in conditii destul de speciale care il fac sa arate foarte bine. Pilda filmului este aceea ca daca nu renunti, poti realiza orice si daca vezi filmul intr-un grup de prieteni cu siguranta o vreme dupa terminarea lui veti simti nevoia sa vorbiti despre el. Nu trebuie sa va placa sport ca sa va placa acest film, care este orice numai plictisitor nu si de aceea il recomand cu incredere.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!