vineri, 8 martie 2019

American Sniper (2014)

Gen: Biografic, Actiune

Distributie: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner, Cole Konis, Ben Reed

Regizor: Clint Eastwood [a mai regizat: The Mule(2018), The 15:17 to Paris(2018), Sully(2016), Jersey Boys(2014), J. Edgar(2011)]

Buget: 58.800.000 $
Incasari: 547.326.372 $

Filmul a castigat 24 de premii, printre care:
- Best Achievement in Sound Editing, Academy Awards, SUA 2015
- Movie of the Year, AFI Awards, SUA 2015
- Best Foreign Film, Awards of the Japanese Academy, 2016
- Film Music, BMI Film & TV Awards, 2014
- Best Actor in an Action Movie (Bradley Cooper), Broadcast Film Critics Association Awards, 2015

Nota Gealapa: 7.70
Metascore: 72/100

Chris Kyle, un lunetist Navy S.E.A.L., salveaza nenumarate vieti pe campul de lupta datorita acuratetei sale si devine o legenda. Intors acasa la sotie si copii, dupa patru tururi in Afganistan, descopera ca nu poate lasa razboiul in urma.

M-am temut ca acest film sa nu fie o propaganda exagerata despre patriotismul american si o justificare a razboaielor purtate de aceasa natie. Din fericire, filmul se concentreaza pe partea umana a razboiului si nu pe justificarea acestuia. Pentru ca nu m-am documentat deloc despre film, am aflat ca este biografic abia cand s-a terminat, ceea ce a facut ca impresia pe care mi-a last-o sa fie si mai puternica. Clint Eastwood a dovedit inca odata ca este un regizor la fel de bun cum a fost si actor. Filmul este editat foarte bine, cinematografia este potrivita, iar cine s-a ocupat de sunet merita o prima consistaenta, pentru ca aceste detalii sunt impresionante.

Distributia nu este neaparat una care sa te dea pe spate, cum de altfel nici interpretarile protagonistilor nu sunt neaparat deosebite, dar am vazut prestatii solide si suficient de credibile incat sa nu strice filmul, dar si o chimie destul de buna intre actori. Din pacate, in aceste interpretari si-au facut loc si momente mai slabe si de neinteles, in care supradramatizarea sau lipsa de expresivitate m-au scos putin din film, dar per total nivelul este unul bun, aproape de cel al filmului. Chiar si acestea fiind zise, tot cred ca este poate cea mai buna prestatie pe acre eu am vazut-o vreodata la Bradley Cooper.

Chiar daca nu ar fi fost un film biografic, tot ar fi existat tensiune si drama din belsug, astfel incat American Sniper sa fie palpitant. Ma uimeste numarul mare de filme bune regizate de Clint Eastwood. Acesta ar fi putut foarte usor sa fie plictisitor si plin de clisee, dar mana lui priceputa a evitat cu gratie acest pericol. Poate nu este unul dintre cele mai bune filme care sa ramana in istorie, dar ramane o productie impresionanta, pe care v-o recomand.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!