marți, 21 iunie 2022

Lost in Translation (2003)

Gen: Drama

Distributie: Bill Murray, Scarlett Johansson, Giovanni Ribisi, Anna Faris, Akiko Takeshita

Regizor: Sofia Coppola [a mai regizat: On the Rocks(2020), The Beguiled(2017), La Traviata(2017), The Bling Ring(2013), Somewhere(2010)]

Buget: 4.000.000 $
Incasari: 118.686.937 $

Filmul a obtinut 98 de premii, printre care:
- Oscar - Best Writing, Original Screenplay, Academy Awards, SUA 2004
- Best Performance by an Actor in a Leading Role (Bill Murray), BAFTA Awards, 2004
- Best Performance by an Actress in a Leading Role (Scarlett Johansson), BAFTA Awards, 2004
- Best Actor (Bill Murray), AARP Movies for Grownups Awards, 2004
- Movie of the Year, AFI Awards, SUA 2004

Nota Gealapa: 7.70
Metascore: 89/100

O vedetă de film la apus de cariera și o tânără neglijată formează o legătură improbabilă după ce se intalnesc în Tokyo.

Iata un exemple perfect ca uneori simplitatea iti ofera un emolument mult mai important decat orice alt artificiu tehnic. Lost in Translation este pus la punct cu atentie la detalii si are doar doua mari avantaje care sa il ajute. primul dintre acestea este scenariul, extrem de bine scris, opera Sofiei Coppola, care l-a si regizat de altfel. Dialogurile sunt foarte bune, abordeaza teme serioase, uneori cu umor, dar pana si glumele sunt cumva mature. Nu este foarte dinamic, dar chiar si asa tensiunea exista. Nu este insa pentru cei acre cauta adrenalina si banuiesc ca cu cat esti mai tanar cu atat va fi mai greus a iti placa.

Al doilea mare avantaj al filmului este distributia. Nu este una foarte insemnata numeric, dar are doi protagonistiuriasi, experimentati, abili, care au lucrat excelent impreuna, chiar daca fac parte din generatii diferite. Bill Murray si Scarlett Johansson au obtinut fiecare cate un premiu BAFTA pentru prestatiile lor si au demonstrat inca odata, daca mai era nevoie, ca nu sunt doar actori de comedii de duzina, ci pot aborda oricand si roluri mai dramatice. Cred ca acest film se va afla in prima parte a cv-ului lor, pentru ca sunt interpretari cu acre s epot mandri.

Avem doua personaje principale care incearca sa se indeparteze de o societate hiperactiva si de o lume care devine din ce in ce mai frecvent doar zgomot de fundal. Ambele personaje traverseaza crize ale varstei, dar varste diferite si incearca sa se sustina si sa se ajute, iar aceasta interactiune dintre ei, abordata fara un exces dramatic, devine foarte interesanta si daca esti atent poti chiar invata cate ceva pe ici pe colo. Temele abordate sunt unele cu care toti ne confruntam la un omment dat in viata, indiferent de varsta sau gen, ceea ce face foarte usor sa empatizam cu personajele. Lost in Translation a fost o surpriza foarte placuta si il recomand cu incredere.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!