luni, 6 iunie 2022

Blade Runner (1982)

Gen: SF

Distributie: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh

Regizor: Ridley Scott [a mai regizat: House of Gucci(2021), The lAst Duel(2021), All the Money in the World(2017), Alien: Covenant(2017), The Martian(2015)]

Buget: 28.000.000 $
Incasari: 41.722.424 $

Filmul a obtinut 12 premii, printre care:
- Best Cinematography, BAFTA Awards, 1983
- Best Costume Design, BAFTA Awards, 1983
- Best Production Design/Art Direction, BAFTA Awards, 1983
- Saturn Award - Best DVD Special Edition Release, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, SUA 2008
- Best DVD/Blu-Ray of the Year, Golden Scmoes Awards, 2007

Nota Gealapa: 8
Metascore: 84/100

Un vanator de recompense trebuie să urmărească și să elimine patru replicanți care au furat o navă în spațiu și s-au întors pe Pământ pentru a-și găsi creatorul.

Am vazut sequelul modern al acestui film fara sa fi vazut originalul, sau fara sa mi-l amintesc si pentru ca acest sequel a fost bun si convingator, am decis sa vad si primul Blade Runner, decizie pentru care ma felicit. Este un film atat de bun, incat cel modern pare varianta lui botita. Din pacate tehnologia anilor '80 nu a ajutat foarte tare o poveste futurista, dar este clar ca a fost un avangardist si inovativ pentru vremurile sale. Este coerent, bine scris, palpitant si imi pare rau ca a trecut atata timp inainte sa ma bucur de el. Cand judecam creativitatea acestui film trebuie sa ne aducem aminte anul in care a aparut si sa nu il comparam cu filme care au aparut decenii mai tarziu.

Distributia este foarte atragatoare si aduna nume importante ale epocii. Protagonistul este Harrison Ford, un nume foarte apreciat si acum si foarte la moda in acele timpuri. Pe langa el nu sunt actori la fel de importanti, dar sunt foarte multe nume cu cariere respectabile construite prin roluri secundare solide. ma refer aici la actori precum Edward James Holmos, M. Emmet Walsh sau James Hong. Intreaga lor experienta si tot talentul lor se simt in acest film, unde chimia dintre actori a fost excelenta si toti au oferit interprtari atat de bune cat permite un asemenea film.

Prestatia actorilor nu este totusi lucrul pe acre l-am apreciat cel mai mult. Cel mai important atu al filmului cred eu ca este cinematografia. Ridley Scott ne arata si cu aceasta ocazie de ce este unul dintre cei mai buni regizori, reusind sa faca spectatorul sa simta claustrofobia, obscuritatea, decaderea si singuratatea viitorului distopic pe care il propune filmul. Putini regizori stapanesc atat de bine ca el acest sti pe care l-as numi "cyberpunk". Acest film propune o controversa filozofica, care creeaza dubiu si empatie si care te te lasa sa iti pui intrebari, unele care necesita rapsunsuri acum si altele acre s-ar putea sa devina realitate intr-un viitor nu atat d eindepartat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!