vineri, 12 noiembrie 2021

The Tale of the Princess Kaguya (2013)

Titlu original: Kaguya-hime no monogatari

Gen: Animatie, Drama

Distributie: Chloë Grace Moretz, James Caan, Mary Steenburgen, James Marsden, Aki Asakura

Regizor: Isao Takahata [a mai regizat: Anne of Green Gables: Road to Green Gables(2010), My Neighbors the Yamadas(1999), Pom Poko(1994), Only Yesterday(1991), Grave of the Fireflies(1988)]

Buget: 43.800.000 $
Incasari: 24.706.166 $

Filmul a obtinut 13 premii, printre care:
- Best Animated Feature Film, Asia Pacific Screen Awards, 2014
- Best Animated Film, Boston Society of Film Critics Awards, 2014
- Best Asian Film, Cinema Bloggers Awards, Portugalia 2016
- Best Animated Film, Cinema Bloggers Awards, Portugalia 2016
- Best Animated Film, International Cinephile Society Awards, 2015

Nota Gealapa: 8.15
Metascore: 89/100

Găsită în interiorul unei tulpini strălucitoare de către un bătrân tăietor de bambus și soția sa, o fetiță devine rapid o domnișoară rafinată. Tânăra prințesă misterioasă îi captivează pe toți cei care o întâlnesc, dar în cele din urmă trebuie să-și confrunte soarta trista.

Am inceput sa prind gustul acestor animeuri. Ma fascineaza originalitatea, creativitatea si stilul de a pune in scena aceste povesti epice. Nici Princess Kaguya nu face exceptie. Este o poveste absolut fascinanta si captivanta, care m-a tinut cu ochii lipiti de ecran pana la final. Aceste povesti sunt atat de bune, incat nici nu este nevoie de vreo animatie de ultima generatie. Este un film lung, de peste doua ore, dar timpul trece pe nesimtite. Modul in care evolueaza povestea, umorul, dialogurile si chiar si lectiile pe care vrea sa le transmita filmul sunt intr-un puternic stil japonez, cu acre incep sa ma obsinuiesc din ce in ce mai mult si care imi devine din ce in ce mai agreabil.

Pentru varianta in limba engleaza s-a apelat la nume destul de importante pentru dublaj, ca Chloë Grace Moretz sau James Marsden, dar nu as putea sa va povestesc despre cum s-au descurcat acestia, pentru ca am preferat sa vad filmul cu sunetul original, cu replici in limba japoneza si cu accentele si intonatia specifica. Cred ca o parte din farmec se pierde daca o asemenea animatie este ascultata intr-o varianta tradusa in alta limba decat cea originala in care a fost conceputa. Accentele pe consoane, stilul repezit si intonatia caracteristica filmelor din acea parte de lume contribuie si ele in mare masura la carisma geneala a povestii.

Mi-a placut felul in care a fost desenat acest film si cum regizorul incearca sa iti atraga atentia asupra anumitor detalii pri modul in acre a ales sa coloreze anumite scene, asigurandu-se astfel ca spectatorii nu pierd detalii importante. Tot legat de schite este de remarcat si atentia la detalii, care merge pana la nivelul florilor si al insectelor. Daca nu sunteti obisnuiti cu acest gen de filme povestea poate parea ciudata si chiar confuza in unele momente, dar cred ca merita facut efortul de a o intelege si recomand acest film cu incredere.

Un comentariu:

NetFlash.ro la indemana ta!