miercuri, 17 noiembrie 2021

Stray (2020)

Gen: Documentar

Distributie: Zeytin, Nazar, Kartal, Jamil, Ali

Regizor: Elizabeth Lo [aflata la primul lungmetraj]

Incasari: 14.546 $

Premii:
- Best Documentary, Hot Docs Canadian International Documentary Festival, 2020
- Award for Best Cinematography, Millennium Docs Against Gravity, 2021

Nota Gealapa: 7.25
Metascore: 83/100

Povestea lui Zeytin, un caine maidanez care traieste pe strazile din Istanbul.  

Stray este poate cel mai neasteptat film pe care l-am vazut de foarte multa vreme, pentru ca mi-a oferit mult mai mult decat ma asteptam si este mult mai complex decat pare la prima vedere. Nu prezinta doar viata cainilor vagabonzi de pe strazile Istanbulului, ci prin perspectiva lor avem acces si ne sunt aratate o varietate de probleme sociala dintr-o perspectiva unica, practic de la cel mai jos nivel posibil al strazii. Fara sa fie spectaculos si fara sa aiba un ritm alert, filmul resueste sa fie interesant si sa te faca curios in permanenta de ceea ce urmeaza sa vezi. Cred totusi ca realitatea zonei nu este chiar atat de sumbra cum lasa sa se inteleaga filmul, sau cel putin asta sper.

Daca de obicei in filmele documentare nu prea se poate vorbi de calitatea prestatiei protagonistilor, ci cel mult de credibilitatea acestora, de aceasta data nici macar de asa ceva nu poate fi vorba. Nimeni nu prezinta pareri, presupuneri sau predictii. Este mai degraba o prezentare mai apropiata de un documentar National Geographic, doar ca si cu oameni. Protagonistii sunt cativa caini vagabnzi si prin ochii lor oameni de zi cu zi, majoritatea din patura cea mai de jos a societatii turce printre care si unii refugiati sirieni, al caror destin este cu adevarat tragic.

Pentru ca in Turcia este ilegala capturarea cainilor strazii, a facut din acestia instrumentul perfect pentru a ne oferi o vedere la prima mana a unei parti a societatii. Dovedind inca odata ca uneori imaginile spun mai mult decat cuvintele, stray reuseste sa fie interesant chiar daca un fir narativ lipseste cu desavarsire, iar paralele cu viata umana pot fi recunoscute usor. Fara sa fie prea lung si fara sa exagereze in vreun fel, acest film pare pur si simplu extrem de onest si il recomand oricui vrea sa vada un film ... altfel.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!