vineri, 24 decembrie 2021

Thale (2012)

Gen: Fantastic

Distributie: Silje Reinåmo, Erlend Nervold, Jon Sigve Skard, Morten Andresen, Roland Astrand

Regizor: Aleksander Nordaas [a mai regizat: Sirkel(2005)]

Buget: 1.200.000 $
Incasari: 296.500 $

Premii:
- Audience Jury Award - Feature Film, Fantasporto, 2013

Nota Gealapa: 5.65

Folclorul norvegian se dovedește a fi real când Leo și Elvis o întâlnesc pe Thale într-un subsol. Un contract obisnuit de curățenie se transformă într-o luptă pentru supraviețuire, în timp ce încearcă să-și dea seama ce sau cine este Thale.

Independent de cat de bun este sau nu este acest film, trebuie sa va spun ca daca sunteti fani cosplay sau aveti un fetish ciudat pentru femeile cu coada, atunci Thale cu siguranta va va gadila simturile. Filmul in sine nu este chiar stralucit. Are destule momente bune si scene reusite, dar pana ajunge la ele calatoria este una lenta, care necesita ceva rabdare. Practic avem parte de o prima parte de film pe parcursul careia ni se livreaza informatii care ne fac sa intuim ce se intampla, dar in realitate nu se intampla mare lucru si de o a doua jumatate care trece prea repede dar acre este intensa, palpitanta si reuseste sa te trezeasca din amorteala. Fimul nu debordeaza de efecte vizuale, dar atatea cate sunt, sunt destul de reusite, surprinzator pentru un buget destul de limitat.

Despre actorii din distirbutie nu pot spune decat ca sunt norvegieni si suedezi. Nici nu ii cunosc, nici nu m-au dat pe spate cu interpretarile lor, dar nici nu au fost prea rai. Nu incurca povestea, dar prestatiile lor au fost destul de sterse si deloc memorabile, chiar mai putin remarcabile decat filmul insusi. Fetele s-au descurcat putin mai bine, dar barbatii nu au reusit deloc sa isi faca personajele sa fie cat de cat agreabile, astfel ca a fost greu sa empatizez cu ele si sa imi pese de ce li se intampla.

Posterul este extrem de atragator si asta m-a atras in prima faza, dar am fost destul de precaut pentru ca in astfel de cazuri fie urmeaza sa vezi ceva extraordinar, fie urmeaza o dezamagire crunta. Dintre cele doua, am fost mai aproape de a fi impresionat, decat dezamagit. In ciuda limitarilor de buget si a celor date de faptul ca se concentreaza pe un singur detaliu dintr-o poveste care putea fi mult ami grandioasa, filmul reuseste sa fie palpitant si distractiv de vazut. Cred ca trebuie sa stii cate ceva despre mitologia norvegiana ca sa intelegi pe deplin povestea, dar chiar si fara aceste informatii consider acest film o mica surpriza venita de nicaieri, acre ne arata ca Norvegia inseamna mai mult decat privelisti impetuoase si black metal.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!