joi, 29 iulie 2021

The Social Dilemma (2020)

Gen: Documentar, Drama

Distributie: Tristan Harris, Jeff Seibert, Bailey Richardson, Joe Toscano, Sandy Parakilas

Regizor: Jeff Orlowski [a mai regizat: Chasing Coral(2017), Chasing Ice(2012)]

Premii:
- Best Edited Single Documentary or Non-Fiction Programme, BFE Cut Above Awards, 2021
- Impact Film Award, Boulder International Film Festival, 2020
-
F:ACT Award - Honorable Mention, CPH:DOX, 2020
-
Best Documentary Film, Music City Film Critics' Association Awards, 2021
- Advertising, Media & PR - Politics & Advocacy, The Webby Awards, 2021

Nota Gealapa: 7.85
Metascore: 78/100

Filmul explorează impactul periculos asupra oamenilor pe care il au rețelele sociale, cu marturiile unor experți în tehnologie care trag un semnal de alarmă asupra propriilor creații.

Cu totii am purtat conversatii telefonice despre lucruri pe care nile dorim si care odata ajunsi acasa le-am intalnit in mod "miraculos" in reclamele online, co totii stim ca retele sociala dau dependenta si influenteaza societati intregi, dar acest film explica pe indelete mecanismele prin care aceste unelte au ajuns sa fie atat de puternice si greu de oprit. Greutatea filmului este data de marturiile unor oameni care au contribuit din plin la crearea acestora. Este un documentar foarte bun, asa cum m-am obisnuit de la Netflix, care face o treaba excelenta in a prezenta adevarata dimensiune a problemei si a o expune pe intelesul tuturor. Nu primeste o nota mai mare pentru ca nu este totusi un documentar perfect.

In primul rand, chiar daca apreciez credibilitatea pe care o ofera filmului marturiile unor oameni importanti care au dezvoltat aplicatii si retele sociale care valoareaza miliarde de dolari, nu pot sa nu remarc ca nici unul dintre acestia nu s-a indignat si nu si-a descoperit constiinta inainte de a deveni el insusi milionar. Este prima mostra de ipocrizie pe care acest film o ofera si care nu trebuie neglijata, deci sa nu transformam dintr-o data in eroi si exemple morle oameni care au pus umarul din plin la raul aproape omniprezent de astazi.

In al doilea rand, nu stiu daca este tot o mostra de ipocrizie, sau un lucru demn de laudat, faptul ca avem in fata un documentar produs de Netflix, o platforma care foloseste din plin uneltele de manipulare si influentare a comportamentului blamate in acest film. De asemenea, tin sa amintesc ca unele imagini din film sunt prezentate in afara contextului lor real doar pentru a intari unele puncte de vedere si pe viitor as renunta la partea de actori semi-amatori care nu au nici o treaba cu documentarul, desi le-am inteles cumva scopul. Chiar si in aceste conditii, raman la parerea ca este un documentar foarte bun, care trebuie bifat, pentru a intelege mai bine ce ni se intampla de fiecare data cand folosim telefonul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!