miercuri, 28 iulie 2021

Sherlock (2010-2017)

Gen: Mister, Drama, Crima

Numar sezoane: 4 (15 episoade)

Distributie: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Rupert Graves, Louise Brealey

Filmul a obtinut 92 de premii, printre care:
- Outstanding Television Movie, Primetime Emmy Awards, 2016
- Outstanding Special Visual Effects in a Supporting Role, Primetime Emmy Awards, 2016
- Outstanding Lead Actor in a Miniseries or a Movie (Benedict Cumberbatch), Primetime Emmy Awards, 2014
- Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or a Movie (Martin Freeman), Primetime Emmy Awards, 2014
- Outstanding Writing for a Miniseries, Movie or a Dramatic Special, Primetime Emmy Awards, 2014

Nota Gealapa: 9.20
Metascore: 88/100

O abordare modernă îi aduce pe celebrul detectiv și pe partenerul său medic sa rezolve crime in Londra secolului XXI.

Personal, nu sunt fanul ciorbelor reincalzite si al personajelor istorice reinviate iar si iar, dar trebuie sa recunosc ca aceasta adaptare modrna a unuia dintre cei mai populari detectivi din istoria cinematografiei nu numai ca este foarte reusita, ba as putea spune ca este aproape geniala. Mi-a placut ingeniozitatea scenariului, i-au placut conexiunile si referintele cu aparitiile mai vechi ale personajului, mi-a placut umorul si mi-a placut cum arata filmul din punct de vedere vizual. Se ofera tribut istoriei din belsug si cu toate astea vorbim de un serial extrem de actual. Este cu siguranta genul de serial care creeaza dependenta si te face sa ii aloci mai mult timp decat ai planificat initial.

Noroc ca nu vorbim de un serial foarte lung. Sunt numai 15 episoade, dar fiecare episod este practic un film de televiziune daca luam in considerare durata acestora. Personajele, chiar si cele negative, sunt dezvoltate in mod superb si este imposibil sa reusesti sa empatizezi sau sa dispretuieti unul dintre ele. Cinematografia este si ea foarte reusita si se completeza perfect cu efectele grafice. Muzica nu am observat-o mai deloc si asta pentru ca se intampla atat de multe lucruri in firul epic incat este aproape imposibil sa mai fii atent si la astfel de detalii. Este un film foarte dinamic, cu un ritm extrem de alert care necesita in permanenta un nivel ridicat de atentie. 

Mi-a placut pana si de Benedict Cumberbatch, cel care ii da viata lui Sherlock Holmes si acre este un actor pe care il antipatizez in mod normal pentru ca il gasesc prea pretentios si "fudul", dar acum aceste atribute se muleaza perfect pe personalitatea personajului. Martin Freeman face o treaba cel putin la fel de buna in pielea doctorului Watson, cum de altfel interpretari excelente gasim in majoritatea rolurilor indiferent cat de importante sau cat de mici sunt. Una Stubbs isi arata intreaga experienta, Louise Brealey si Andrew Scott asigura mare parte din umor, iar Lara Pulver are o prestatie care iti da pur si simplu fiori.

Mi se pare incredibil ca regizorii au reusit sa creeze un cadru modern in care Sherock holmes i doctorul Watson sa se incadreze atat de bine. Creatorul original al personajului cred ca nu ar avea nimic de obiectat legat de aceasta varianta a creatiei sale si ar fi bucuros ca inca o generatie se poate delecta cu ilustrul detectiv. Este un serial care te agata din primele minute ale primului episod si nu iti mai da drumul pana la final. Personal cred ca ar mai fi fost indicat cel putin inca un sezon pentru ca s-ar fi putut gasi un nou erou negativ asupra caruia sa se concentreze energiile personajelor principale, dar creatorii s-au concentrat pe alte proiecte, Benedict Cumberbatch avea un program prea incarcat ca si Martin Freeman de altfel si e adevarat si ca finalul din sezonul patru ar fi fost greu de egalat. Fanii inraiti ai seriei nu si-au pierdut inca speranta, mai ales ca serialul nu a fost anulat in mod oficial. Cuvantul "recomand" nu este suficient de cuprinzator pentru cat de tare o sa bag pe gat acest serial oricui imi cere o parere.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!