sâmbătă, 24 iulie 2021

Columbo (1971-2003)

Gen: Mister, Crima, Drama

Numar sezoane: 13 (68 episoade)

Distributie: Peter Falk, Mike Lally, John Finnegan, Bruce Kirby, Dianne Travis

Filmul a obtinut 22 de premii, printre care:
- Outstanding Guest Actress in a Drama Series (Faye Dunaway), Primetime Emmy Awards, 1994
- Outstanding Guest Actor in a Drama Series (Patrick McGoohan), Primetime Emmy Awards, 1990
- Outstanding Lead Actor in a Drama Series (Peter Falk), Primetime Emmy Awards, 1990
- Outstanding Lead Actor in a Drama Series (Peter Falk), Primetime Emmy Awards, 1976
- Outstanding Lead Actor in a Drama Series (Peter Falk), Primetime Emmy Awards, 1975

Nota Gealapa: 8.50

Locotenentul Columbo, un detectiv de omucideri din Los Angeles, își folosește umilitatea și ingeniozitatea pentru a scoate la lumina chiar și cele mai bine ascunse crime.

Columbo este fara indoiala un clasic. A fost unul din serialele copilariei si dupa ce l-am revazut acum, mi-a placut la fel de mult ca pe vremuri. Este genul de serial al carui personaj principal devine meorabil si o sursa de inspiratie si referinte peste ani. Columbo intra cu siguranta in orice top al celor mia buni detectivi din istorie, chiar si dupa ce a trecut atata timp de la perioada sa de glorie si incluzand orice serial modern si istet. Fata de multe seriale politiste, are specificitatea ca iti arata din start cine si cum comite infractiunea, dar cumva reuseste sa pastreze suspansul si interesul pentru modul in care simpaticul detectiv care de si numele serialului ajunge sa prinda vinovatii. Are bineintels si cateva episoade mai slabute, dar serialul isi pastreaza in principiu un nivel impresionant de ridicat pe parcursul tuturor celor 13 sezoane. 

Pentru atatea sezoane, numarul de episoade este relativ mic, dar avand in vedere ca fiecare episod dureaza mult peste o ora, inseamna ca nu este totusi un serial pe acre sa il vezi rapid si fiecare episod in sine poate fi considerat un mic film de televiziune. Fara sa debordeze de tehnologie, chiar si pentru acele vremuri si fara sa ne ofere prea multe scene de actiune sau cascadorii epice, serialul se bazeaza aproape exclusiv pe scenariul sau excelent si pe abilitatile actorilor. Chiar si asa, am fost surprins sa vad de exemplu intr-un episod de prin 1990 prima referinta la un smartwatch. Exista si vreo doua situatii in care face jonctiunea si cu alte seriale populare ale vremii, iar pe final chiar incearca sa ne obisnuiasca cu figuri care imi inchipui ca au fost protagonistii serialelor care l-au inlocuit pe acesta.

La asemenea filme, calitatea si carisma actorilor este si ea esentiala. Greul l-a dus Peter Falk, cel care a dat viata acestui personaj legendar si nu a lasat sa se simta aceasta povara aproape exclusiva pe care a dus-o. A reusit sa isi faca personajul extrem de indragit si chiar daca are o cariera prolifica, cu peste o suta de aparitii in filme si seriale, figura lui se confunda practiv cu  acest simpatic detectiv. Nu exista personaje secundare solide si importante pentru o perioada mai mare de timp, dar in aproape fiecare episod avem ocazia sa il vedem pe Columbo masurandu-si inteligenta cu personaje carora le dau viata actori uriasi, fie la momentul aparitiei in serial fie deveniti peste ani ei insisi figuri uriase ale industriei. Nu o sa ma apuc sa ii enumar pe toti, pentru ca sunt prea multi, dar i-am vazut de exemplu la treaba pe Leslie Nielsen, pe care e greu sa ti-l inchipui in altceva decat comedii, pe William Shatner sau chiar pe Johnny Cash.

Aproape uitasem cat de minunat este acest serial si ma bucur ca l-am revazut, iar aceasta abordare concentrata pe modul in care este prins cineva, mai degraba pe surpriza de a afla cine este criminalul este si ea foarte interesanta si mult mai greu de realizat bine decat abordarea clasica. Este foarte interesant de vazut cum perosnajul se dezvolta in timp si recomand acest serial oricui este dornic de o experienta retro, de un serial politist bun sau oricarui tanar care vrea sa aiba un termen de comparatie pentru serialele si filmele moderne.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!