vineri, 9 iulie 2021

Bait (2019)

Gen: Drama

Distributie: Edward Rowe, Giles King, Chloe Endean, Janet Thirlaway, Isaac Woodvine

Regizor: Mark Jenkin [a mai regizat: Happy Christmas(2011), The Midnight Drives(2007)]

Incasari: 765.344 $

Filmul a obrinut 9 premii, printre care:
- Outstanding Debut by a British Writer, Director, or Producer, BAFTA Awards, 2020
- Breakthrough Producer, British Independent Film Awards, 2019
- Festival award - Best Narrative Feature, Crested Butte Film Festival, 2020
- Audience Award - Best Feature Film, IndieLisboa International Independent Film Festival, 2019
- ALFS Award  -Breakthrough British/Irish Filmmaker of the Year, London Critics Circle Film Awards, 2020

Nota Gealapa: 7.45
Metascore: 84/100

Martin este un pescar fără barcă, dupa ce fratele său Steven a transformat-o in scop turistic. Cu casa lor din copilărie devenita o ascunzatoare pentru banii londonezi, Martin este mutat într-o proprietate modesta de deasupra portului.

Trebuie sa va avertizez de la inceput ca acest film este unul artistic in adevaratul sens al cuvantului. Chiar daca are si tensiune si o farama de suspans, accentul se pune pe metaforele prezente la tot pasul. Imi inchipui ca tot pentru impresie artistica s-a optat si pentru varinta de imagine alb-negru, o varianta care nu pare deloc moderna ci pare de la inceputurile cinematografiei. A fost putin dubios sa vad masini moderne si adidasi la moda intr-un asemenea film, dar m-am obisnuit destul de repede cu acest detaliu si cu stilul dramatic ciudatel de interpretare si am putut sa fiu atent incercand sa inteleg mesajele transmise. Problema este ca acest film are atatea metafore incat poate fi interpretat in mai multe feluri in functie de problemele pe care le are fiecare. Poate fi interpretat chiar ca un film despre Brexit, daca fortam putin imaginatia.

Distributia nu este una care sa te atraga in mod deosebit, dar chiar daca interpretarile nu m-au dat pe spate, cred ca actorii alesi s-au potrivit bine cu povestea si cu intreg peisajul si au facut suficient pentru a nu scadea valoare generala a filmului. Nu cred ca as putea sa remarc pe cineva pentru prestatia sa, poate doar pe protagonistul Edward Rowe, care a avut cateva scene mai solicitante, dar per total vorbim doar de o munca de echipa buna, fara vedete in prima linie, un efort comun dus la capat cu brio, dar in acest film interpretarea cade cumva in plan secund lasand sa straluiceasca mana dibace a regizorului. Chiar si aceste interpretari destul de plate contribuie la aerul general ciudatel al filmului.

Este un film frumos in felul lui, intens, in care conteaza mult atmosfera creata, care ii va impresiona mai mult pe oameni cu cat acestia se situeaza mai aproape d elocul actiunii. Cred de exemplu ca peste ocean nu isi va gasi prea multi admiratori. Este clar ca nu e un film pentru toata lumea si trebuie sa ai o anumita dispozitie pentru a reusi sa te bucuri de el si din acest motiv nici nu indraznesc sa il recomand cuiva. Nu este cel ami palpitant film si nu o sa creasca adrenalina nimanui care il vede, dar are cateva detalii si scene interesante, iar cineva caruia ii place sa fie atent la astfel de lucruri marunte la un film s-ar putea sa il gaseasca interesant.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!