joi, 20 august 2020

Le deuxième souffle (1966)

Gen: Crima, Drama

Distributie: Lino Ventura, Paul Meurisse, Raymod Pellegrin, Christine Fabréga, Marcel Bozzuffi

Regizor: Jean-Pierre Melville [a mai regizat: The Good Thief(2002), A Cop(1972), Le Cercle Rouge(1970), Army of Shadows(1969), Le Samouraï(1967)]

Incasari: 16.310 $

Nota Gealapa: 7.90

Un gangster evadeaza din inchisoare si face repede planuri de asi continua cariera criminala, dar un inspector determinat este pe urmele sale.

 Filmat intr-un stil clasic al anilor '60, acesta este cred eu un clasic frantuzesc. Un pic prea lung pentru povestea destul de simpla pe care o are la baza, filmul nu este totusi plictisitor, iar povestea, asa simpla cum este, ofera suspans si tensiune din plin. Dupa un inceput mai lent, ritmul devine unul corect, iar interesul meu a crescut din ce in ce mai mult, pe masura ce filmul se apropia de final. Din punct de vedere tehnic, nu putem compara filmul cu cele de astazi si daca alegeti sa il vedeti va trebui sa tolerati unele lucruri specifice cinematografiei acelor ani, cum ar fi impuscaturile care omoara oameni fara ca o picatura de sange sa fie varsata, dar dupa standardele de atunci, pot sa va spun ca filmul este chiar foarte bine facut.

Filmul are in rolurile principale doi titani ai cinematografiei franceze, dar si europene din anii aceia si ma refer la Lino Ventura si Paul Meurisse, ambii cu interpretari foarte reusite. De altfel, calitatea prestatiilor artistice este unul din lucrurile care mi-a placut cel mai mult la acest film. Am avut parte exclusiv de interpretari foarte bune, intr-un stil clasic, sau demodat in functie de persoana pe care o intrebi, dar foarte agreabile, care mie unul mi-a deschis putin apetitul de a mai vedea si alte filme de epoca. E drept ca daca as vedea azi o scena de lupta ca cele din acest film as da ochii peste cap, dar repet ca trebuie sa judecam filmul dupa standardele acelor vremuri.

Este un film criminal old-school, care are subiectele secundare caracteristice: relatii umane, lacomie, tradareonestitate si onoare intre criminali si iubire si prietenie adevarata. Obsesia regizorului Jean-Pierre Melville cu "film noirul" Hollywoodian a produs o serie de filme excelente frantuzesti de crima, din care face parte si acesta. Intriga nu prea are gauri, aproape ca poti crede ca vezi documentarul unui jav real. Dialogurile sunt foarte bune, iar o asemenea atentie la detalii se intelneste din ce in ce mai rar in ziua de azi. Daca va plac filmele bune de acest gen, atunci trebuie sa bifati neaparat si acest clasic.

<iframe width="720" height="395" src="https://www.youtube.com/embed/D1vcX45KmE0" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!