duminică, 7 aprilie 2019

22 July (2018)

Gen: Crima, Drama

Distributie: Anders Danielsen Lie, Jonas Strand Gravli, Jon Øigarden, Maria Bock, Thorbjøn Harr

Regizor: Paul Greengrass [a mai regizat: Jason Bourne(2016), Captain Phillips(2013), Green Zone(2010), The Bourne Ultimatum(2007), United 93(2006)]

Buget: 20.000.000 $

Premii:
- Freedom of Expression Award, National Board of Review, SUA 2018
- SIGNIS Award - Honorable Mention, Venice Film Festival, 2018

Nota Gealapa: 6.95
Metascore: 69/100

O poveste in trei parti despre cel mai groaznic atac terorist din istoria Norvegiei, in care au fost ucisi mai mult de 70 de oameni. 22 July arunca o privire asupra dezastrului in sine, asupra supravietuitorilor, asupra sistemului politic norvegian, dar si asupra avocatilor care au lucrat la acest caz.

Acest film este inca un proiect ciudatel de la Netflix. Vorbim de un film despre cea mai mare tragedie a Norvegiei, filmata cu actori autohtoni, dar cu toate dialogurile in engleza. Acest aspect incurca pe alocuri actorii si scade credibilitatea filmului. Povestea este un puternica, dar este pusa in scena destul de stangaci si este mult mai putin impresionanta decat ar fi putut fi. Exista multe scene cu un puernic impact emotional, dar intre ele exista si timpi morti si dialoguri de umplutura. Mi se pare ca subiectul este abordat din prea multe unghiuri, astfel nici unul dintre acestea nu este dezvoltat cum ar trebui si se emana o oarecare superficialitate.

Distributia nu imi spune mare lucru, dar pot sa cred ca sunt actori importanti din Norvegia. Acestia au avuta insa de luptat de la inceput cu un mare impediment: folosirea limbei engleze, in locul celei materne. Chiar daca eforturile lor au dat roade si engleza lor este una destul de buna, pe alocuri se simte ca nu este prima lor limba si este astfel afectata credibilitatea personajelor si profunzimea unor dialoguri.Pot sa inteleg dorinta de a face aceasta poveste cat mai interesanta pentru un public cat mai numeros, dar nu sunt convins ca acesta a fost un compromis inspirat.

Trebuie sa recunosc insa, ca este poate cel mai coerent film produs de Netflix. Paul Greengrass, un regizor foarte experimentat, a tratat evenimentele prezentate si efectele acestora cu foarte mult respect si grija. se pot trage destule invataminte din acest film si pana la final nici folosirea limbii engleze nu mai pare o alegere atat de ciudata. Ca si concluzie, consider ca este un film suficient de interesant incat sa merite sa fie vazut si este o ocazie buna de a afla detalii despre un eveniment ingrozitor destul de recent si care se poate repeta oricand.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!