miercuri, 20 iulie 2022

A Monster Calls (2016)

Gen: Drama

Distributie: Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbell, Ben Moor

Regizor: J.A. Bayona [a mai regizat: Jurassic World: Fallen Kingdom(2018), The Impossible(2012), The Orphanage(2007)]

Buget: 43.000.000 $
Incasari: 47.309.313 $

Filmul a obtinut 39 de premii, printre care:
- Best Male Lead Vocal Performance in a Feature Film (Liam Neeson), Behind the Voice Actors Awards, 2017
- Best Cinematography (Mejor Fotografía), Cinema Writers Circle Awards, Spania 2017
- Best Original Score (Mejor Música Original), Cinema Writers Circle Awards, Spania 2017
- Best Editing (Mejor Montaje), Cinema Writers Circle Awards, Spania 2017
- Best Supporting Actor - Audience Award (Toby Kebbell), CinEuphoria Awards, 2017

Nota Gealapa: 7.60
Metascore: 76/100

Un băiat caută ajutorul unui monstru copac pentru a face față bolii terminale a mamei sale.

A Monster Calls este cea mai frumoasa poveste pe care am vazut-o in ultima vreme. Chiar daca personajul principal este un copil, acesta nu este in nici un caz un film pentru copii. Da, exista lucruri care sa faca filmul agreabil si pentru acestia, dar este o poveste in esenta matura, ale carei lectii principale se adreseaza adultilor si mai ales celor care sunt parinti. Scenariul este foarte bine scris, iar regizorul a fost un paler desavarsit care a pus foarte atent fiecare caramida din aceasta constructie, astfel incat nici una dintre ele sa nu fie inutila. Nu prea exista cusururi de scos in evidenta. Poate o atmosfera mai putin sumbra si un ritm ceva mai alert ar fi fost mai indicate, dar acestea deja sunt mofturi.

Distributia este una de asemenea speciala si contribuie din plin la farmecul si reusita filmului. Incepand cu Sgourney Weaver si Felicity Jones si terminand cu Liam Neeson care asigura vocea pentru "monstrul" povestii si reusind sa faca cel ami reusit personaj animat pe acre l-am vazut de multa vreme. Masura a fost cuvantul cheie in interpretarile protagonistilor, iar experienta lor vasta i-a ajutat sa isi tina in frau tentatia de a incerca sa ia fata celorlalti colegi pentru a se face remarcati, iar cand binele comun este pus deasupra celui individual, inseamna un simt al raspunderii prezent la toti cei implicati si o chimie foarte una intre acestia.

Binele si raul prezent in fiecare dintre noi si consecintele actiunilor noastre sunt principalele teme abordate de film.A Monster Calls nu este insa nici pe departe genul de film care se bazeaza exclusiv pe un scenariu bine scris isi pe dialoguri interesante. Efectele vizuale sunt si ele la inaltime, ba pe alocuri chiar impresionante, iar modul in care realitatea se imbina cu fantasticul este maiestuos. Cred cu tarie ca avem in fata una din situatiile din ce in ce mai rare in care filmul face cinste asa cum trebuie cartii care l-a inspirat. Este un film pe care il recomand cu toata increderea, pentru ca este o experienta inedita si memorabila.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!