sâmbătă, 30 aprilie 2022

30 de ani si 15 minute (2020)

Gen: Documentar

Distributie: Stefan Mandachi, Cezar Ionascu, Liviu Dragnea, Viorica Dancila, Dan Barna

Regizor: Stefan Mandachi [aflat la primul lungmetraj]

Incasari: 18.528 $

Nota Gealapa: 8.80

România se află pe ultimul loc în Europa la kilometri de autostradă, dar pe primul loc la numărul deceselor în accidente rutiere. Dorind sa atraga atentia asupra acestui aspect, antreprenorul Stefan Mandachi construieste 1 metru de autostrada pe proprietatea sa privata.

Poate am exagerat putin cu nota acordata acestui film si poate o sa revin asupra ei in viitor, dar acum aceasta are o justificare. Pe langa faptul ca este un documentar decent si bine facut, filmul ca si intregul protest pe care il prezinta se intampla explusiv la initiativa si prin mijloacele personale ale unei persoane private, ori asta poate fi o sursa de inspiratie ca putem sa realizam lucruri daca ne propunem si ca tacerea nu este mereu cheia unei vieti linistite. Tot acest combo plus bonusul de a-l fi enervat foarte tare pe Liviu Dragnea, mau determinat sa fiu foarte ingaduitor.

Este un documentar gandit, produs, regizat si "jucat" de insusi Stefan Mandachi, care are o carisma naturala care il ajuta si ar trebui sa nu renunte definitv la aceasta industrie pentru ca am zarit oarece potential. Cu toate astea, avem si o distributie numeroasa de actori. Este vorba de toti actorii ieftini din viata politica romaneasca, ceicare ne frustreaza, ne amuza si ne enerveaza zilnic, cu prestatii la fel de lamentabile si patetice cum ne-au obisnuit. 

Daca sunteti o fire mai sensibila, acest film care se vrea si un apel de trezire din aceasta hibernare institutionala, poate fi emotional si poate fi vazut ca adevarul nevazut si urat al unei natiuni destul de frumoase in general. Este un apel la implicare si poate fi folosit chiar material didactic la varste fragede pentru a-i educa pe copii astfel incat sa inteleaga ca nu numai actiunile au consecinte ci si lipsa acestora produce efecte. Eu unul il recomand, chiar daca in cele din urma in ciuda unei popularitati marite fata de alte actiuni asemanatoare, va avea in cele din urma aceeasi soarta ca si acestea si ca primul vers din imnul national, adica vor fi ignorate si uitate instantaneu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!