duminică, 28 februarie 2021

Seinfeld (1989-1998)

Gen: Comedie

Numar sezoane: 9 (173 episoade)

Distributie: Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus, Michael Richards, Jason Alexander, Wayne Knight

Filmul a obtinut 74 de premii, printre care:
- Best Television Series - Comedy or Musical, Golden Globes, SUA 1994
- Best Performance by an Actor in a Television Series - Comedy or Musical (Jerry Seinfeld), Golden Globes, SUA 1994
- Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Series, Miniseries or Motion Picture Made for Television (Julia Louis-Dreyfus), Golden Globes, SUA 1994
- Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series (Michael Richards), Primetime Emmy Awards, 1997
- Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series (Julia Louis-Dreyfus), Primetime Emmy Awards, 1996

Nota Gealapa: 8.90
Metascore: 84/100

Nefericirile continue ale comediantului nevrotic din New York, Jerry Seinfeld și ale prietenilor săi la fel de nevrotici.

Seinfeld este mai mult decat un clasic. Este un serial care a definit o generatie si care a dominat aproape o decada si poate ar mai fi facut-o o vreme, daca Jerry seinfeld nu s-ar fi plictisit si nu ar fi decis sa ii puna cruce. Serialul despre nimic a fost foarte aproape sa nu existe, pentru ca episodul pilot nu a fost deloc apreciat. Ar fi fost o pierdere nu doar pentru cei care se dau in vant dupa sitcomuri, dar si pentru intreaga cultura pop, care a imprumutat multi termeni si multe trenduri din acest fenomen care a fost Seinfeld. Din pacate, ramas sa scrie singur ultimele doua sezoane, dupa ce Larry David, co-autorul de pana atunci, a decis sa se retraga, Jerry Seinfeld a decis ca e suficient si e momentul sa se retraga in glorie, ceea ce a si facut, cu un final foarte controversat.

Spun controversat din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi ca a fost un final atipic comparand cu ce ne obisnuise seria. Prea putin epic si care nu ofera nici un fel de inchidere. Mai controversat a fost pentru fanii inraiti ai serialului, care in ultimul episod au fost nevoiti sa revada toate trasaturile negative ale personajelor pe care le-au iubit pana atunci, lucr deloc confortabil, trasaturi scoase in evidenta atat de bine, incat pana si eu care ma consider un spectator obiectiv, m-am gandit putin ca oamenii aia nu erau deloc ok. Pana la urma, indiferent cum si de ce s-a terminat, trebuie sa ne bucuram ca a existat si ne-a oferit noua ani de hohote de ras.

Faptul ca o lume intreaga a iubit atat d emult niste personaje care avea grave probleme de etica si erau departe de a fi cetateni sau oameni model, se intampla din doua motive. Primul este scenariul care este scris excelent, iar al doilea il reprezinta prestatiile senzationale ale protagonistilor. Jerry Seinfeld, foarte antipatic de obicei, are aici o prestatie excelenta si este foarte agreabil, iar personajul sau a fost pe gustul celor carora lucrurile li se intampla cu usurinta, Julia Louis-Dreyfus cred ca a reprezentat o vreme tipologia de partenera ideala, plus ca probabil toate femeile care aveau o ciudatenie a lor au reusit sa se identifice cu ea. Michael Richards a asigurat partea excentrica a publicului, care a inteles ca este in regula sa fii tu insuti, indiferent cat de ciudat te considera ceilalti, iar Jason Alexander s-a integrat perfect printre cei care au avut mia putin noroc in viata, dar nici nu se straduiau foarte tare. Pe langa ei, o multime de personaje secundare foarte reusite, care au adaugat sare si piper filmului, cum sare si piper au adaugat in ultimele sezoane si aparitiile surpriza ale altor actori cunoscuti. Indiferent cat de bine s-au descurcat dupa acest proiect si toti au avut cariere respectabile, este clar ca toata viata lor acesti oameni vor fi identificati cu personajele de aici.

Multi il considera cel ami amuzant serial din istorie, altii il declara pur si simplu cel ami bun din istorie cu totul. Personal, pana acum, il am doar pe podium, dar nu pot sa nu recunosc ca acest serial a lansat poate mai multe argouri decat oricare alt serial si ca a fost scris intr-un mod genial, gasin umorul atat in cuvinte si text, cat si in situatii. Cred ca o parte importanta a farmecului acestui serial este ca fiecare dintre noi se poate identifica cate putin cu fiecare din cele patru personaje principale. Singurul defect pe care il gasesc este ca acest serial i-a permis lui Seinfeld sa fie atat de arogant si moralist din acel moment. Pentru mine a fost o bucurie sa il revad prin ochii unui adult care intelege mult mai bine gluemele si referintele si va recomand sa faceti acelasi lucru, iar daca nu l-ati vazut deloc pana acum, faceti-o cum mai repede ca nu se stie cum puteti muri intr-un accident si cine nu a vazut Seinfeld cred ca ajunge dircet in iad.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!