luni, 7 septembrie 2020

Taxi (1998)

Gen: Comedie

Distributie: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Marion Cotillard, Manuela Gourary, Emma Wiklund

Regizor: Gérard Pirès [a mai regizat: Sky Fighters(2005), French Spies(2004), Steal(2002), The King of Ads(1991), Rends-moi la clé!(1981)]

Buget: 9.700.000 $

Premii:
- Golden Slate - Best Movie Soundtrack, Csapnivalo Awards, 2000
- Best Sound (Meilleur son), César Awards, Franta 1999
- Best Editing (Meilleur montage), César Awards, Franta 1999

Nota Gealapa:  7.40

Pentru a-si curata cazierul auto, unsofer de taxi trebuie sa fie soferul unui inspector de politie stangaci, care incearca sa prinda o banda se spargatori de banci germani.

Cinematografia europeana nu prea ofera francize in stilul celol de la Hollywood. Eu unul nu stiu decat vreo trei sau patru. Aceasta serie frantuzeasca seamana destul de mult cu francizele mari, dar nu are nici pe departe aceeasi stralucire. Poate e bugetul, poate sunt actorii sau poate e scenariul, dar chiar daca este un film foarte bune si extrem de agreabil, iti da permanent senzatia ca lipseste ceva. acest prim film al seriei vine dintr-o perioada in care efectele vizuale erau la inceput pe la americani, iar in Europa aproape ca nu existau, asa  ca toate cascadoriile si efectele speciale sunt facute old-shool si asta mi-a placut foarte mult. Sunt destule scene de actiune bune, ritmul este unul alert, iar pulsul este ridicat in permanenta, dar dialogurile sunt destul de slabe, iar comedia nu este nici e de cea mai buna calitate.

Distributia este decenta, cum de altfel tot decente sunt si prestatiile actorilor, dar nimic mai mult de atat. Nu am vazut vreo interpretare mai speciala care sa iasa in evidenta, nici macar din partea lui Marion Cotillard, in a carei aparare trebuie sa mentionez ca nu a acut un eprsonaj major si era si la inceput de cariera. bine macr ca nu au existat nici interpretari atat de proaste incat sa strice tot film, dar recunosc ca stilul frantuzesc al acestora poate fi iritant uneori si cred ca lucreaza in defavoarea filmului.

Parte din motivul pentru care filmul este atat de agreabil este intriga foarte simpla si o miza realista si credbila. Un exemplu bun pentru vorba conforma careia uneori "mai putin, inseamna de fapt mai mult". Daca scenariul ar fi facut ca intreaga soarta a lumii depinde de vreun personaj din film mi-ar fi fost foarte greu sa inhit aceasta galusca. Chiar daca cei doi protagonisti sunt uniti dupa un stereotip clasic al partenerilor improbabili, acestia reusesc sa evite ulterior majoritatea cliseelor, pentru ca ambii sunt personaje credibile, cu greseli care ii fac credibili si usor de indragit. Cred ca Taxi merita mai multa atentie si merita sa fie vazut.

<iframe width="720" height="395" src="https://www.youtube.com/embed/qYBNjVnbtFg" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!