vineri, 11 septembrie 2020

Oldboy (2003)

Gen: Mister, Actiune

Titlu original: Oldeuboi

Distributie: Min-sik Choi, Ji-Tae Yoo, Hye-jeong Kang, Dae-han Ji, Dal-su Oh

Regizor: Chan-wook Park [a mai regizat: The Handmaiden(2016), Bitter Sweet Seoul(2014), Stoker(2013), 60 Seconds of Solitude in Year Zero(2011), Thirst(2009)]

Buget: 3.000.000 $
Incasari: 15.002.116 $

Filmul a obtinut 40 de premii, printre care:
- Best Actor (Min-sik Choi), Asia-Pacific Film Festival, 2004
- Best Director, Asia-Pacific Film Festival, 2004
- Best Foreign Film, Austin Film Critics Association, 2006
- Best New Actress (Jin-Seo Yoon), Baek Sang Art Awards, 2004
- Best Director, Baek Sang Art Awards, 2004

Nota Gealapa: 8.20
Metascore: 77/100

Dupa ce este rapit si inchis timp de 15 ani, Oh Dae-Su este eliberat, dar afla ca are la dispozitie doar cinci zile pentru a afla cine si de ce l-a rapit, altfel se va intampla un lucru ingrozitor.

 Observ un tipar al filmelor coreene si nu ma invat minte; ma las pacalit de fiecare data. Ma uit la un film, am impresia ca este un film decent sau bunicel si chiar cand ma pregatesc sa imi trag concluziile, lucrurile o iau razna cu totul, povestea devine si mai interesanta, usor bolnava, creste adrenalina si cand totul se termina ramai cu o expresie tampa pe fata incercand sa digeri ce ai vazut. Asa se intampla si in cazul Olboy, care pana aproape de final este doar un film de mister bunicel cu cateva scene mai reusite, dar in ultimele zece minute te lasa cu gura cascata. Filmul nu deobrdeaza de efecte vizuale sau scene de actiune scumpe, pentru ca bugetul a fost unul mic. Principala arma a acestuia este povestea, venita la pachet cu un scenariu foarte bun. In prima faza este destul de greu de urmarit datorita stilului asiatic si a barierei de limbaj, pentru ca nu te poti baza in intregime pe subtitrare la astfel de film, dar odata ce te obisnuiesti cu decorul si cu ritmul, este un film absolut senzational.

Nu sunt un expert al cinematografiei asiatice, dar am vazut cateva filme si am recunoscut cativa actori, ceea ce ma face sa cred ca distributia este destul de buna. Interpretarile mi s-au parut foarte bune, destul de convingatoare, peste nivelul cu care m-au obisnuit filmele din partea asta de lume, dar in continuare intr-un puternic stil coreean, care necesita un timp de acomodare. Am vazut vreo doua interpretari care au reusit sa se evidentieze si sa transmita cu adevarat. Este vorba d eprotagonistul Min-sik Choi, dar si Hye-jeong Kang, care i-a fost partenera pentru o bucata buna de timp, iar cei doi impreuna au facut o treaba excelenta.

Filmul ofera suspans i tensiune de la inceput, dar pe masura ce se apropie punctul culminant, acesta devine brutal, greu de urmarit si transmite o avalansa de emotii brute. Este regizat magistral, interpretat excelent si are o poveste foarte buna la baza. Stiu ca un film coreean nu pare o optiune foarte atragatoare pentru o seara de film, dar acest film este unul dintre filmele care nu va vor lasa indiferenti. L-as adauga pe o lista scurta de filme care trebuie neaparat vazute, asa ca vi-l recomand cu incredere.

<iframe width="720" height="395" src="https://www.youtube.com/embed/2HkjrJ6IK5E" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!