miercuri, 16 septembrie 2020

Sobibor (2018)

Gen: Istoric, Drama, Razboi

Distributie: Konstantin Khabenskiy, Christopher Lambert, Mariya Kozhevnikova, Michalina Olszanska, Philippe Reinhardt

Regizor: Konstantin Khabenskiy [aflat la primul lungmetraj]

Buget: 2.400.000 $
Incasari: 5.096.619 $

Premii:
- Jury Prize - Best Feature Film, LifeArt Festival, 2018
- Yakov Kaller Award - Best Russian Jewish Film, Moscow Jewish Film Festival, 2018

Nota Gealapa: 6.80

Povestea ofiterului sovietic Alexander Pechersky si a revoltei din lagarul de exterminare Sobibór din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Cand a fost prizonier acolo, Pechersky a reusit sa faca imposibilul si sa organizeze o revolta si o evadare in masa. Multi dintre evadati au fost ulterior prinsi si ucisi, dar ceilalti, condusi de Pechersky au reusit sa se alature partizanilor. Scenariul este bazat pe cartea lui Ilya Vasiliev, Evadare catre nemurire.

Nu este cel mai buna film pe acre l-am vazut. nu este nici macar cel mai bun film rusesc pe care l-am vazut, dar are destule parti bune. Un film despre terorile din lagarele naziste este intotdeauna interesant, dar un film rusesc despre acest subiect are din start o mica problema de credibilitate. Trecand peste acest aspect, filmului ii lipseste un inceput dezvoltat cum trebuie sau un deznodamant satisfacator pe deplin. Reuseste in schimb sa creeze emotie prin ororile prezentate, care pare destul de realiste si credibile. Este de apreciat si faptul ca filmul arata foarte bine vizual. Nu sunt efecte complicate pentru ca bnugetul nu a permis asa ceva, dar costumele si cinematografia au reprodus foarte bine epoca in acre se desfasoara actiunea.

Distributia este foarte interesanta. A adunat o sumedenie de actori rusi, asa cum era de asteptat, probabil unii dintre ei destul de cunoscuti in tara lor, dar ale caror nume mie nu imi spun nimic. Pe langa acestia exista si cativa actori europeni care au roluri destul de importante si chiar unii de peste ocean, cel mai important nume fiind cel al lui Chritopher Lambert. In afara de Konstantin Khabenskiy, care a fost si protagonistul si regizorul acestui film, facand astfel manevra Sergiu Nicolaescu si oferind o interpretare foarte implicata si destul de buna, peste media filmului de altfel, nu pot sa spun ca am vazut prea mare interes din partea restului actorilor. Totusi, cumva, acest mix ciudat cred ca a fost pana la urma un succes, pentru ca fara sa fie cu adevarat impresionante, prestatiile actorilor au fost suficient de solide pentru a nu strica filmul.

Pana la urma cred ca acest gen de filme trebuie vazute indiferent de cat de greu poate fi, pentru ca faptele prezentate nu trebuie uitate niciodata. Pana la urma nu conteaza tara de origina a acestor filme, pentru ca este important sa vezi mai multe puncte de vedere. In acest caz insa, chiar daca vorbim de un film rusesc, patria mama nu este glorificata si filmul nu mi se pare a avea nici macar o umbra de propaganda. Cred ca este un film suficient de bun incat sa merite o vizionare, asa ca il recomand.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!