miercuri, 9 martie 2022

Colectiv (2019)

Gen: Documentar

Distributie: Dan Alexandru Condrea, Liviu Iolu, Razvan Lutac, Mirela Neag, Camelia Roiu

Regizor: Alexander Nanau [a mai regizat: Toto si surorile lui(2014), Lumea vazuta de Ion B.(2009)]

Incasari: 200.041 $

Filmul a obtinut 35 de premii, printre care:
- Best Foreign Film, AARP Movies for Grownups Awards, 2021
- Best Documentary, Boston Society of Film Critics Awards, 2020
- The Unforgettables, Cinema Eye Honors Awards, SUA 2021
- Outstanding Achievement in Nonfiction Feature Filmmaking, Cinema Eye Honors Awards, SUA 2021
- Best Inernational Film - The International Competition, DocAviv Film Festival, 2020

Nota Gealapa: 7.80
Metascore: 95/100

Regizorul Alexander Nanau urmărește o echipă de anchetatori de la Gazeta Sporturilor în timp ce încearcă să dezvaluie o vastă fraudă în domeniul sănătății, in urma careia s-au îmbogățit moguli și politicieni și care a dus la moartea unor cetățeni nevinovați.

Colectiv este printre cele mai bune filme romanesti din ultimii ani, indiferent de categoria dincare acesta face parte si de departe cel mai bun documentar recent de pe meleagurile noastre.De asemenea ca orice lucru romanesc bun, este apreciat ceva mai mult afara decat acasa. Stiu multi oameni care au evitat sa vada acest film, de teama sa nu retraiasca o trauma atat de mare. Nu stiu exact ce sa le spun acelor oameni, dar pot sa va spun ca acest film este foarte putin despre evenimentele de la Colectiv si este mai gegraba un film de jurnalism despre jurnalism si cum ar trebui sa fie acesta facut si despre tragedia cu mult mai mare prin care trece intreg sistemuls anitar romanesc. Este si socant, si revoltator si sunt destule momente care sa te scandalizeze si sa te socheze. Intr-o societate mai de Doamne-ajuta un acest film ar fi raliat in spatele lui o serie de proteste care sa schimbe ceva, dar la noi scanteia aprinsa de acesta s-a stins destul de repede.

In prim-pan il regasim pe Catalin Tolontan si echipa lui de jurnalisti aflati la vremea respectiva in redactia Gazetei Sporturilor. O echipa care a aflat unele lucruri atat de revoltatoare ca s-a temut ca daca o sa le publice lumea nu le va crede. Tot in prim-plan este si un sistem corupt si bolnav. in care devine evident ca un om, fie el si ministru, nu are nici o sansa sa poata schimba ceva in bine de unul singur. Lumina reflectoarelor cade rand pe rand asupra unor fapte care mai de care mai odioase, care au contribuit fiecare in felul ei la o adevarata tragedie.

Acest film ar fi fost memorabil si de impact si fara marturiile victimelor incendiului din Colectiv, dar prezenta acestora fac aceasta experienta cu mult mai impresionanta. Este un film chinuitor pe alocrui, dar necesar, care reflecta perfect evolutia Romaniei, care pare ca se ghideaza dupa metoda un pas inainte, doi inapoi. Multi il considera prea scandalos, dar cred ca este chiar mai socant pentru civilizatiile dezvoltate decta este pentru noi. Pentru restul lumii este o optiune ca oricare alta, dar cred ca orice roman ar trebui sa vada acest film ca sa inteleaga putin cum functioneaza, sau mai degraba de ce nu functioneaza aceasta tara.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!