vineri, 18 februarie 2022

The Mustang (2019)

Gen: Drama

Distributie: Matthias Schoenaerts, Jason Mitchell, Bruce Dern, Gideon Adlon, Connie Britton

Regizor: Laure de Clermon-Tonnerre [aflata la primul lungmetraj]

Incasari: 6.405.816 $

Filmul a obtinut 7 premii, printre care:
- Best Actor (Matthias Schoenaerts), Chlotrudis Awards, 2020
- Golden Carp Film Award - International - Best new Director, Faro Island Film Festival, 2020
-
Bingham Ray Breakthrough Director Award, Gotham Awards, 2019
-
Special Achievement Award - Best First Feature, Satellite Awards, 2019
-
NHK Award, Sundance Film Festival, 2015

Nota Gealapa: 6.80
Metascore: 77/100

În timp ce participă la un program de reabilitare in cadrul caruia se antrenează cai sălbatici, un condamnat se luptă la început să creeze o conexiune cu caii și colegii săi deținuți, dar învață să-și confrunte trecutul violent în timp ce imblanzeste un armasar bataios. 

The Mustang este neasteptat de bun, pentru o poveste cu un subiect atat de mic si pentru anonimatul care a inconjurat acest proiect. Fara bugete mari sau scene spectaculoase, acest film reuseste sa captiveze aproape exclusiv prin dialog, datorita unui scenariu bine scris. Este mai degaraba un film de festival, acre sa gadile aerele intelectuale ale criticilor, dar exista suficient sex-appeal si pentru publicul obisnuit. Nu este un bolid ca cel din titlu, care sa traiasca in viteza si sa fure privirile; acest film este mai degraba o alegere stabila, de siguranta, acre te duce din punctul A in punctul B intr-un mod absolut lipsit de spectaculozitate, ca o Skoda Octavia gri.

Distributia este la fel de monotona. Nici nu avea cum sa fie altfel cand cel ami interesant nume este cel al lui Bruce Dern. Protagonistul este insa Matthias Schoenaerts si nu se descurca rau deloc. Mai are loc de imbunatatiri cand vine vorba de partea emotionala, dar cred ca sunt destule sanse ca acest rol sa il propulseze spre altele mai importante, poate chiar va primi propriul sau super-erou in viitor. Asa ca, in ciuda absentei unor nume cu adevarat relevante, pot spune ca prestatia artistica a celor prezenti constituie unul din punctele forte ale filmului.

Din punct de vedere narativ filmul nu ofera nimic din ce nu am mai vazut, dar este foarte bine facut  si pe alocuri de-a dreptul emotionant. In afara de conexiuni emotionale care chiar conteaza, nu se iroseste timp cu drame si iubiri secundare si cu toate astea nu este un film sentimental. Nu stiu cum a reusit regizorul sa faca din film un cliseu clasic despre izbavire, dar a facut-o. Alegerea cailor cred ca este un detaliu important, pentru ca spre deosebire de alte animale, caii au o elegenata si o prestanta, care s-a transmis cumva si filmului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!