duminică, 6 februarie 2022

Death Note (2006-2007)

Titlu original: Desu nȏto

Gen: Crima, Drama, Animatie

Distributie: Mamoru Miyano, Brad Swaile, Vincent Tong, Ryȏ Naitȏ, Trevor Devall

Premii:
- Best Voice Actor - TV Category (Mamoru Miyano), Tokyo Anime Award, 2020
- Notable Entry - TV Category, Tokyo Anime Award, 2007

Nota Gealapa: 9

Un elev de liceu extrem de inteligent porneste o cruciadă secretă pentru a elimina criminalii din lume după ce descopera un caiet capabil să omoare pe oricine al cărui nume este scris în el.

Asa cum am fost reticent sa vad primele lungmetraje anime si apoi am fost cucerit, tot asa mi s-a intamplat si cu primul meu serial de acest gen. Death Note pur si simplu m-a fermecat si m-a facut sa am cateva seri de binging pe care nu le anticipam. Are o intriga originala care a inspirat si cateva filme, dar si alte seriale, nici unul insa la fel de reusit ca originalul, exact cum era de asteptat. Au nimerit foarte bine durata serialului si nu l-au lungit mai mult decat era necesar. Avem de parcurs un singur sezon cu episoade scurte de ca. 20 de minute, ceea ce inseamna ca daca dati dovada d eputina cumpatare nu o sa pierdeti prea mult timp intr-o zi. Din punct de vedere tehnic nu i se pot aduce prea multe reprosuri. Nu debordeaza de tehnologie, dar animeurile nici nu se bazeaza pe asta foarte mult, asumandu-si un stil propriu mai putin pretentios.

Totul la acest film este in stilul clasic cu care ne-au obisnuit animeurile si filmele japoneze in general. Este un stil care necesita un timp de acomodare, dar odata ce te obisnuiesti cu el si il studiezi il poti cel putin tolera, dar daca esti cu adevarat pasionat si inveti cate ceva despre cultura japoneza o sa descoperi o gramada de simboluri, legende, metafore si lectii tipice acestei civilizatii. Asa cum spuenam, povestea este foarte originala si interesanta, este scrisa excelent si este periculos de captivanta. Rasturnarile de situatie sunt mereu reusite si de efect, mereu surprinzatoare si chiar daca uneori acestea complica povestea si o fac greu de urmarit, in cele din urma se dezvaluie a fi destul de logice si la final ajungi sa te convingi ca nimic nu este intamplator in acest serial.

Este inutil sa vorbesc despre distributie, in primul rand ca nu sunt atat de familiar cu numele importante din cinematografia japoneza si in al doilea rand pentru ca vorbim de un serial de animatie unde protagonistii au putine sanse sa o dea in bara; daca se intampla asta inseamna ca si-au ratat cariera complet. Din ce am aruncat un ochi pe biografiile lor, cred totusi ca nu sunt actori foarte relevanti. Par mai degraba genul care participa la zeci de proiecte intr-un an, doar ca sa castige niste bani si nu fac neaparat o selectie a rolurilor care sa ii ajute in cariera. Nu sunt lucruri care sa deranjeze la dublajul acestora si singurul lucru care se remarca este din nou puternicul sti asiatic, acre poate necesita un timp de acomodare, daca nu sunteti deja familiarizati cu el.

Singurele lucruri care m-au deranjat cu adevarat la acest film au fost ceele cateva reviewuri pe care le-am citit inainte si care m-au indus total in eroare facandu-ma sa cred ca este un anime gotic, sau o copie dupa Naruto, ambele lucruri fiind absolut false. Este un serial care are de toate. Are personaje complexe, o poveste captivanta si de asemenea complexa, dar care nu iti da greu de la inceput si se comlica pe parcurs, suficient de asezat incat sa nu pierzi firul, are personaje care asigura umorul, aredrama, are tennsiuen si alte mirodenii care il fac oricum numai lipsit de gust nu. Bineinteles ca cooncluzia nu poate fi decat ca il recomand cu tarie oricui doreste senzatii noi... din 2006.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!