luni, 30 august 2021

The Wild Child (1970)

Titlu original: L'enfant sauvage

Gen: Drama

Distributie: François Truffaut, Jean-Pierre Cargol, Françoise Seigner, Jean Dasté, Annie MIller

Regizor: François Truffaut [a mai regizat: Confidentially Yours(1983), The Woman Next Door(1981), The Last Metro(1980), Love on the Run(1979), The Green Room(1978)]

Incasari: 65.560 $

Premii:
- Critics Award - Best Film, French Syndicate of Cinema Critics, 1971
- Best Director, National Board of Review, SUA 1971
-
Best Foreign Language Film, National Board of Review, SUA 1971
-
Top Foreign Films, National Board of Review, SUA 1971

Nota Gealapa: 7.50
Metascore: 94/100

Într-o pădure franceză, în 1798, este găsit un copil care nu poate merge, vorbi, citi sau scrie. Un medic devine interesat de cazul lui și încearcă cu răbdare să-l civilizeze. 

Daca acest film ar fi aparut in 2021 as fi inceput prin a spune ca am mai vazut aceasta intriga de cateva ori, dar pentru ca vorbim despre un film sin 1970, lipsa de originalitate nu este un minus. Este o poveste interesanta din start si poate m-as fi asteptat sa fie pusa in scena intr-un mod mai spectaculos din punct de vedere cinematografic. Dupa ce m-am documentat insa, am aflat ca acest film este bazat pe o poveste reala si respecta aproape la perfectie insemnarile doctorului la acre se face referire in film, ceea ce il face mult mai interesant si compenseaza lipsa artificiilor cinematografice. din punct de vedere tehnic, vorbim de un film corect, dar nu pot sa nu remarc diferenta majora dintre industria filmului americana si cea europeana din acele vremuri, cu un avans tehnologic important pe care il avea in acel moment cinematografia de peste ocean.

Numele din distributie nu imi spun nimic, probabil pentru ca apartin unei epoci pe acre nu am prins-o, dar pot spune ca interpretarile au fost bune fara a fi impresionante. Practic sunt doar doua personaje care conteaza si in ambele cazuri am avut parte de prestatii corecte si credibile, atat din partea lui François Truffaut, cu o interpretare rece si solida in pielea doctorului, cat si din partea lui Jean-Pierre Cargol, in piele copilului salbatic, cu o interpretare care a aratat mult potential, care insa nu s-a concretizat pentru ca acesta a mai aparut intr-un singur film dupa acesta.

Acest film este practic un studiu asupra a ceea ce este de fapt omul daca il scoatem dintr-un context social. Mai avem atunci etica, abilitati lingvistice sau compasiune? Cam acestea sunt intrebarile puse in film. Din pacate,s au din fericire, la final ramai cu mai multe intrebari decat raspunsuri si filmul te lasa sa iti tragi propriile concluzii. Personal cred ca acel copil este un copil autist, la care parintii au observat ca este ceva in neregula si l-au abandonat la o varsta frageda. Doctorul care l-a studiat era insa de parere ca acesta nu avea nici o problema si comportamentul sau era perfect normal avand in vedere conditiile in acre a crescut. Daca alegetis a il vedeti, este posibil sa aveti trageti o concluzie cu totul diferita.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!