joi, 25 iulie 2019

The Resistance Banker (2018)

Titlu original: Bankier van het Verzet

Gen: Biografic, Drama, Razboi

Distributie: Jacob Derwig, Barry Atsma, Fockeline Ouwerkerk, Pierre Bokma, Raymond Thiry

Regizor: Joram Lürsen [a mai regizat: Het Verlangen(2017), A Noble Intention(2015), Reckless(2014), Family Way(2012), Dolfje weerwolfje(2011)]

Filmul a obtinut 7 premii, printre care:
- 100.000 admissions, Golden and Platin Film, Olanda 2018
- 400.000 admissions, Golden and Platin Film, Olanda 2018
- Best Production Design (Beste Production Design), Nederlands Film Festival, 2018
- Best Film (Beste Lange Speelfilm), Nederlands Film Festival, 2018
- Audience Award (Publieksprijs), Nederlands Film Festival, 2018

Nota Gealapa: 7.25

In Amsterdamul ocupat de nazisti, doi frati bancheri, Walraven si Gijs van Hall, infrunta cea mai mare provocare din viata lor cand se hotarasc sa finanteze rezistenta olandeza.

Filmele bazate pe povesti reale care scot la lumina oameni care au luptat in felul lor impotriva nazistilor intotdeauna vor fi atragatoare si vor starni interes. Nu sunt toate Schindler's List dar cu putina atentie este aproape imposibil sa o dai in bara cu un astfel de subiect. Acest film ne prezinta o astfel de poveste din Olanda. Cred ca este prezentata mult mai simplist decat ar fi trebuit, pentru ca actiunile protagonistilor au avut o insemnatate uriasa. Nu pot sa spun ca filmul a transmis cu succes deplin atmosfera acelor vremuri, dar in afara de acest aspect filmul este unul corect fara grseli prea mari.

Numele din distributie nu imi spun nimic, dar presupun ca sunt actrori importanti din cinematografia olandeza. Interpretarile lor au fost bunicele, dar nu au avut prea multa stralucire si nu pot sa ma declar impresionat de cineva anume. Daca ar fi sa remarc pe cineva, acestia nu ar fi protagonistii, ci as remarca mai degraba interpretarea din surdina oferita de Fockeline Ouwerkerk, care mi s-a parut de departe cea mai credibila si naturala, dar din pacate rolul ei a fost destul de mic.

Daca treceti peste faptul ca nu este un film in limba engleza, asa cum sunt probabil marea majoritate a celor pe care le vedeti si nu cautati o poveste ticsita de actiune si aventura, atunci cu siguranta va puteti bucura de aceasta poveste captivanta, expusa destul de ingrijit si care da o doza de incredere ca oricat de rele sunt lucrurile, tot timpul vor exista oameni care se vor lupta impotriva fortelor negative. Dupa acest film m-am intrebat de ce in Romania nu avem filme asemanatoare. Rezistenta noastra este prezentata de Pintea  si alte filme cu haiduci. Oare chiar nu se cunosc si altfel de povesti din vremurile intunecate ale istoriei noastre?


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!