vineri, 12 iulie 2019

Icarus (2017)

Gen: Documentar, Thriller

Distributie: Thomas Bach, Scott Brandt, Don Catlin, Sebastian Coe, Bryan Fogel

Regizor: Bryan Fogel [a mai regizat: Jewtopia(2012)]

Filmul a obtinut 8 premii, printre care:
- Best Documentary Feature, Academy Awards, SUA 2018
- Best Documentary, BAFTA Awards, 2018
- The Unforgettables, Cinema Eye Honors Awards, SUA 2018
- Hell Yeah Prize, Cinema Eye Honors Awards, SUA 2018
- Best Sports Documentary, Critics' Choice Documentary Awards, 2017

Nota Gealapa: 7.80
Metascore: 68/100

Cand Bryan se hotaraste sa afle adevarul despre dopajul din sport, o intalnire intamplatoare cu un om de stiinta rus ii transforma povestea dintr-una personala, intr-un thriller geopolitic.

Exact ca producatorul filmului si eu ma asteptam sa vad cu totul altceva la inceput. Ma asteptam sa vad inca un film despre dopajul din ciclism, cu eventuale trimiteri la Lance Armstrong, dar am descoperit un sistem corupt de nivel national dat in vileag, care a socat lumea si in cele din urma ignorat si tolerat. Pe alocuri, am avut impresia ca urmaresc un thriller d ela Hollywood, atat de tensionata a devenit situatia. Acest film m-a facut sa imi pierd respectul pentru sportivii rusi si sa privesc cu suspiciune orice rezultat bun al acestora.

Bryan Fogel, un ciclist amator, este creatorul acestui proiect dar si unul dintre protagonisti. Plecand de la intentia de a en arata cat de usor este sa pacalesti sistemul antidoping intr-o cursa de ciclisti amatori, acesta a ajuns sa demaste un sistem rusesc foarte bine pus la punct, cu scopul de a trisa si de a obtine cat mai multe medalii la jocurile olimpice. Acesta a reusit sa se imprieteneasca cu creierul din spatele acestei operatiuni, pe care mai apoi l-a ajutat sa evadeze din Rusia. Pe parcursul filmului se simte cum chiar si cei implicati sunt luati prin surprindere de amploarea pe acre o iau evenimentele.

Reactia pe care acest film mi-a produs-o la final a fost una de furie, cand am vazut cum CIO (Comitetul Olimpic International) cedand presiunilor politice si permitandu-le rusilor sa participe la competitii aproape ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, in ciuda unor munti de dovezi incontestabile. Cred ca acest film va poate schimba perceptia despre lumea sportului si dupa ce il vedeti va fi destul de greu sa mai priviti o competitie sportiva sustinand sincer pe cineva, sau sa apreciati la fel rezultatele unor sportivi. Recomandarea mea sincera ar fi sa nu il vedeti si sa ramaneti ignoranti la aceasta problema, putand astfel sa va bucurati in continuare in totalitate de sportul preferat.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!