miercuri, 15 ianuarie 2020

The Great Hack (2019)

Gen: Documentar

Distributie: Brittany Kaiser, David Carroll, Paul-Olivier Dehaye, Ravi Naik, Julian Wheatland

Regizor: Karim Amer [aflat la primul lungmetraj]

Premii (pana acum):
- Outstanding Achievement in Graphic Design or Animation, Cinema Eye Honors Awards, SUA 2020

Nota Gealapa: 7.25
Metascore: 67/100

Scandalul Cambridge Analytica este analizat cu ajutorul mai multor persoane implicate.

Pentru ca Netflix a devenit cumva un specialist in documentare, ma asteptam ca acest film sa fie la un nivel destul de inalt si in cea mai mare parte asteptarile mi-au fost indeplinite. Din punct de vedere tehnic, filmul arata exceptional si este surprinzator de animat pentru subiectul prezentat. Ce nu mi-a placut, a fost senzatia falsa ca mi se va prezenta o analiza mult mai detaliata decat a fost de fapt. Este o intriga foarte actuala si iti deschide ochii mari asupra tehnicilor de manipulare la care suntem supusi si chiar te face sa pui la indoiala liberul arbitru pe care crezi ca il ai, dar am ramas cu sentimentul ca ar fi putut fi facuta o investigatie mult mai amanuntita, care sa ii zgandare si ami tare pe cei implicati.

Chiar daca nu vorbim de o fictiune, putem spune ca filmul are doi protagonisti si chiar un personaj negativ. AScesta din urma este Cambridge Analytica, compania aflata in centrul unui scandal monstru care a rasunat pana pe plaiurile noastre si care a influentat rezultatele alegerilor prezidentiale din America, Brexitul, dar si multe alte scrutine din alte tari printre care si Romania. In rlurile principale sunt unul din membri fondatori ai acestei companii si un fost anagajat important, ambii intorcand acum armele ca o tara balcanica in timpul celui de-al doilea razboi mondial si incercand sa isi spele cumva imaginea. Unul dintre cei doi este mai credibil, dar ambii fac dezvaluiri spcante si acesta nu este un cuvant pe care eu il folosesc foarte des.

Asa cum aminteam mai devreme, printre numele proferate este si cel al Romaniei, care aparent a cazut si ea victima a acestor manipulari. Din pacate subiectul nu prezinta atat de mult interes pentru occidentali asa ca nu ni se dau detalii, dar daca faci legaturile cu anumite articole din presa, este usor de dedus care au fost alegerile influentate in acest mod. Desi nu reuseste sa fie atat de profund si sa ofere toate detaliile pe care eu mi le-as fi dorit, este totusi un film foarte bun, care te face sa privesti cu alti ochi retelele de socializare si este de asemenea o propaganda buna si pentru GDPR. Daca vreti sa vedeti un documentar foarte actual, care prezinta un fenomen care cu siguranta nu a fost oprit definitiv, va recomand The Great Hack.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!