joi, 16 ianuarie 2020

First They Killed My Father (2017)

Gen: Biografic, Drama, Istoric

Distributie: Sareum Srey Moch, Phoeung Kompheak, Sveng Socheata, Mun Kimhak, Heng Dara

Regizor: Angelina Jolie [a mai regizat: By the Sea(2015), Unbroken(2014), In the Land of Blood and Honey(2011), A Plece in Time(2007)]

Buget: 24.000.000 $

Filmul a obtinut 9 premii, printre care:
- Best Foreign Language Film, Boston Online Film Critics Association, 2017
- Bronze Frog, Camerimage, 2017
- Top Ten of the Year - International Competition, CinEuphoria Awards, 2018
- Foreign Language Film of the Year, Hollywood Film Awards, 2017
- Sierra Awards - Best Foreign Film, Las Vegas Film Critics Society Awards, 2017

Nota Gealapa: 7.25
Metascore: 72/100

Autoarea si activista pentru drepturile omului Loung Ung isi aduce aminte ororile suferite pe cand era copil, sub tirania lui Khmer Rouge.

Cred ca acesta este cel mai bun film regizat de Angelina Jolie. E drept ca nu a fost in aceasta postura de foarte multe ori pana acum si stacheta nu era ridicata prea sus de filmele precedente, dar acesta chiar este un film bun si pare ca perioada de acutumanta a trecut. E cumva previzibil ca ea sa abordeze o poveste de genul asta dintr-o tara din care probabil a adoptat sau urmeaza sa adopteze vreun copil, dar asta nu schimba faptul ca intriga este extrem de interesanta si este pusa in scena foarte bine. Exista tensiune, suspans, filmul este destul de grafic si nu exista momente moarte. Cuvintele sunt putine si nu sunt rostite fara rost si chiar daca este un film de peste doua ore, timpul trece foarte repede.

Distributia este formata exclusiv din actori din zona geografica in care se desfasoara actiunea, din care am recunoscut vag poate un singur chip si o proportie mare din aceasta distributie este formata din actori copii. Acestea erau ingrediente pentru un succes iminent, dar cumva marea majoritate a interpretarilor au fost foarte bune. Poate a ajutat faptul ca au folosit limba natala, sau poate subiectul avea o semnificatie importanta pentru acestia, cert este ca au avut o chimie foarte buna si au oferit prestatii excelente, pe alocuri chiar impreionante, iar tanara protagonista Sareum Srey moch, a avut chiar unele momente de stralucire.

Filmul nu a fost primit foarte bine de criticii si publicul de peste ocean si nu gasesc alt motiv decat ignoranta si o sensibilitate exagerata la modul cum sunt prezentate actiunile SUA si efectele acestora in Cambodgia in perioada respectiva, chiar daca acestea sunt amintite vag si nu se insista asupra lor. Cred ca sunt film mai bune care au prezentat ororile diverselor regime autoritare, dar nici acesta nu este de lepadat, mai ales ca nu cred ca cineva va mai aborda prea curand istoria unei tari precum Cambodgia.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!