joi, 5 martie 2020

House M.D. (2004-2012)

Gen: Mister, Drama

Distributie: Hugh Laurie, Omar Epps, Robert Sean Leonard, Jesse Spencer, Lisa Edelstein

Filmul a obtinut 57 de premii, printre care:
- Best Performance by an Actor in a Television Series - Drama (Hugh Laurie), Golden Globes, SUA 2007
- Best Performance by an Actor in a Television Series - Drama (Hugh Laurie), Golden Globes, SUA 2006
- Outstanding Sound Mixing for a Comedy or Drama Series (One-Hour), Primetime Emmy Awards, 2011
- Outstanding Sound Mixing for a Comedy or Drama Series (One Hour), Primetime Emmy Awards, 2009
- Outstanding Directing for a Drama Series, Primetime Emmy Awards, 2008

Nota Gealapa: 9
Metascore: 75/100

Un medic antisocial, specializat in diagnosticare, face tot ce este necesar pentru a rezolva cazurile complicate care ii ies in cale, folosindu-si ingenizoitatea si echipa pe care o are in subordine.

House face parte din acele seriale din care vedeam episoade random si pe televiziunile romanesti acum foarte mult timp si nu deranja sa vad de mai multe ori acelasi episod. Acum ca l-am vazut cap-coada pot sa spun ca este unul dintre cele ami bune seriale pe care le-am vazut vreodata. Are o lucoare pe care o pastreaza de la primul episod, pana in ultimul seozn. Desi este vorba despre cazuri medicale si cea mai mare parte a actiunii se desfasoara intr-un spital, nu este serialul tipic al genului. Ba chiar, pot spune ca este surprinzator ca la cat de bine este documentat din punct de vedere medical, subiectul principal al filmului nu sunt deloc cazurile prezentate. Sunt abordate relatiile interumane, dependenta, prietenia, iubirea, depresia si multe alte teme, toate dezvoltate foarte bine si atacate din unghiuri foarte originale.

Sunt foarte putine episoade de umplutura, maxim doua pe sezon si chiar daca uneori povestile secundare sunt agasante, acest sentiment dispare repede pentru ca serialul este extrem de bine scris. Personajele sunt dezvoltate foarte bine si cu greu gasesti unul care sa te lase indiferent. Serialul este nemilos de sincer, chiar revoltator in unele momente. Finalurile de sezon te lasa mereu in sevraj dupa inca un episod. Alt lucru admirabil este cantitatea uriasa de umor de calitate, aspect surprinzator pentru un film atat de serios.

Distributia este una foarte buna cu actori experimentati care s-au descurcat foarte bine si aici, dar si cu actori necunoscuti alesi foarte inspirat care dupa ce au stralucit aici, au confirmat potentialul si in proiectele lor urmatoare. Este clar insa ca acest serial se invarte in jurul personajului principal, interpretat de Hugh Laurie, care si-a asumat aceasta responsbilitate si a tras serialul dupa el cu succes, chiar daca acest personaj este total diferit fata de tot ce a facut el in cariera pana atunci. As spune ca s-a descurcat atat de bine incat este nesanatos pentru cariera lui, pentru ca indiferent de ce roluri va avea de acum inainte, trebuie sa fie iesit din comun ca lumea sa nu il identifice cu doctorul House.Am mai vazut intamplandu-se asta si cu alti actori de-a lungul timpului si primul exemplu care imi vine in minte este Ed O'Neill, cel care l-a interpretat ani la rand pe Al Bundy.

Cred ca acesta este primul serial pe medical care are sanse sa fie si pe placul medicilor care imi inchipui ca de obicei nu agreeaza acest gen de productii. Filmul propune mia degraba un anti-erou, un tip care le stie pe toate, dar greseste suficient de des pentru a-ti starni mereu curiozitatea. De asemenea agreabil este si contrastul dintre acesta si toate celelelalte tipologii de medici prezentate. Cantitatea de ironie si tragi-comedie este mult peste tot ce am vazut eu in alte seriale.Imi place ca niciodata nu stii ce urmeaza sa spuna sau sa faca un personaj, iar aceasta prospetime m-a facut sa vreau tot timpul mai mult. Scriitorii merita toate laudele pentru scenariu si pentru documentare, cum la fel merita laude si actorii care au scos la capat o treaba foarte dificila. Recomand acest film cu toata increderea cu mentiunea ca e posibil sa va credeti doctori uneori, dar si sa vi se para ca suferiti de boli inchipuite.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!