sâmbătă, 21 martie 2020

Transformer (2017)

Gen: Documentar

Distributie: Janae Marie Kroczaleski, Jane Vande Voorde

Regizor: Michael Del Monte [a mai regizat: Village of the Missing(2019), Transcend(2014)]

Premii:
- Top 20 Audience Favorites - Hot Docs Canadian International Documentary Festival, 2018

Nota Gealapa: 6.65
Metascore: 78/100

In vara lui 2015, fostul pscas marin si halterofil detinator de record mondial Matt "Kroc" Kroczaleski se dezvaluie lumii ca fiind transexual.

Fanii serieri Transformers  trebuie sa stie ca acesta nu este vreun episod al francizei care le-a scapat. Este un altfel de Transformer, mult mai real, cu accente dramatice si un final incert. Acest film nu este un documentar obiectiv si nici nu vrea sa fie. Prezinta un singur punct de vedere, cel al protagonistului asa ca daca alegeti sa il vedeti, asteptati-va sa nu fiti de acord cu tot ce se prezinta. Subiectul este unul la moda si sensibil, asa ca nu prea poti sa ai pareri negative despre acest film fara sa fii considerat un incuiat homofob.

Protagonistul, sau ma rog, protagonista, este Janae Marie Kroczaleski, un fost campion mondial la haltere, detinator de record mondial, care arata exact cum te-ai astepta sa arate un campion la haltere. Acest aspect face ca acest film sa iasa in evidenta. Tranzitia unui barbat cat un munte catre o femeie delicata si sensibila este un spectacol interesant de urmarit, grotesc pe alocuri, fara sens uneori, dar si emotionat din cand in cand. Culmea e ca din ce am putut eu observa, cea mai traumatizata persoana din film nu este eroul principal ci mi degraba cei trei copii ai acestuia care tot timpul au fata aia care transmite ca nu ne alegem parintii si nu putem decat sa ii iubim si sa ii acceptam.

Daca cereti parerea cuiva din comunitatea LGBT va va spune probabil ca este un film superb. O adevarata capodopera care merita apreciere si ne arata chinurile interioare ale unui suflet acre nu a primit corpul corect. La polul opus, homofobii convinsi, adepti ai familiei traditionale dintre un barbat, o femeie si vecini deschisi la minte va vor spune ca acest film este motivul pentru incalzirea globala si origina Corona virus. Este clar ca adevarul este undeva la mijloc. Personal nu cred ca acest film este vreo capodopera si nu il recomand. Pot intelege alegerea acestui caz extrem pentru a fi prezentat, dar consider ca mesajul putea fi transmis intr-un mod mai user friendly.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

NetFlash.ro la indemana ta!